Hlavní obsah

Německo jako první země v Evropě uznává třetí pohlaví

Německo jako první evropská země oficiálně začalo uznávat třetí pohlaví, a to neurčité. V pátek totiž začala platit novela, která umožňuje neurčité pohlaví v dokumentech uvádět vedle mužského a ženského.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Změna se týká lidí, kteří se narodili s nejednoznačnými pohlavními znaky, tedy jako hermafroditi. Přesné statistiky nejsou k dispozici, nicméně se odhaduje, že s mužskými i ženskými pohlavními orgány žije v osmdesátimiliónovém Německu 16 000 až 800 000 lidí.

Zavedení "neurčitého pohlaví" do zákona pak doporučil německý ústavní soud. Podle něj patří právo určit vlastní pohlaví k základním lidským právům. Lidé budou moci uvádět v úředních dokumentech "pohlaví neurčité", dokud se sami nerozhodnou, zda se považují za muže, nebo za ženu. Je jim ale ponechána i možnost zůstat u třetího pohlaví po celý život.

Zavedení třetího pohlaví se však nebude týkat cestovních pasů, protože pravidla jejich vydávání upravuje speciální zákon. Nová úprava se také netýká transsexuálů, tedy lidí, kteří se cítí být příslušníkem určitého pohlaví, ačkoli anatomicky mají pohlaví opačné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám