Hlavní obsah

Tisíce Slováků zbytečně zaplatily za čipování psů a koček, zákon byl vzápětí zrušen

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tisíce majitelů psů, koček a fretek na Slovensku nechaly do konce září čipovat své zvířecí miláčky, protože jim to nařizoval zákon. Slovenský parlament však v úterý zákon zmírnil a povinnost plošného čipování byla zrušena.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dal jsem čipovat svou kočku, i když ani nevychází z bytu. U veterináře jsem zaplatil 20 eur (asi 500 korun). A teď mi oznámí, že to bylo zbytečné,“ rozčiluje se Tibor z Bratislavy.

„Mám dva psy. Čipování stálo 60 eur, a nyní vyšlo najevo, že to nebude povinné,“ kroutí hlavou Růžena z Rimavské Soboty. „Často cestuji se psem do zahraničí, takže jsem ho stejně musel dát čipovat,“ říká Karol z Trnavy.

Povinnost plošného čipování psů, koček a fretek vyvolala na Slovensku vlnu nevole. Nyní se legislativa opět změnila a od příštího roku se tato povinnost bude vztahovat pouze na zvířata, s nimiž majitelé cestují do zahraničí, nebo se s nimi obchoduje. Slovenští poslanci nakonec uznali, že původní nařízení bylo příliš přísné.

Odvolávali se na EU

Ještě před měsícem přitom státní veterinární správa pod hrozbou pokuty ve výši až 300 eur (7700 Kč) vyzývala majitele psů, koček a fretek, aby dali zvířata čipovat.

Koncem září totiž vypršelo dvouleté přechodné období, během něhož měli dát majitelé své miláčky čipovat. Slovenské úřady se při tomto nařízení odvolávaly na unijní pravidla. Ta však nevyžadují čipování zvířat, která neopouštějí členskou zemi EU. Slovenští poslanci nakonec nařízení zmírnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám