Hlavní obsah

Tymošenkovou pustíme za hranice, slíbil Janukovyč

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepíše zákon umožňující vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové vycestovat za hranice. Janukovyč to podle ukrajinského server Fokus řekl ve čtvrtek v Doněcku. Eurokomisař Štefan Fülle už před dvěma dny řekl, že očekává odjezd Tymošenkové na léčení do Německa do konce příštího měsíce.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Zákon budou teprve projednávat zákonodárci. Janukovyč slíbil, že jeho přijetí bránit nebude a připojí pod něj svůj podpis.

Český eurokomisař pro rozšíření Fülle už v úterý po jednání s Janukovyčem v Kyjevě prohlásil, že by se Tymošenková mohla do měsíce léčit v Německu. Podle Fülleho by Ukrajina měla expremiérku pustit před summitem na konci listopadu ve Vilniusu, kde by zástupci EU a Ukrajiny měli podepsat asociační dohodu a dohodu o volném obchodu. [celá zpráva]

Tymošenková, která je Janukovyčovou odpůrkyní, si třetím rokem odpykává sedmiletý trest vězení za zneužití pravomocí při vyjednávání plynového kontraktu s Ruskem. Podle Evropského soudu pro lidská práva byla ale odsouzena na politickou objednávku. Unie mimo jiné podmiňuje podepsání dohod o přidružení a volném obchodu s Ukrajinou propuštěním expremiérky.

Tymošenková má potíže se zády. Německo se už před časem nabídlo, že se o její léčbu postará.

Tymošenkové hrozí ještě další soudy. Obvinění se týkají údajného zneužití peněz z veřejných zdrojů a daňových úniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám