Hlavní obsah

Několik desítek uprchlíků zahynulo po převrácení lodě v Itálii

Řím

Další ztroskotání lodě s běženci nedaleko italského ostrova Lampedusa si v pátek vyžádalo zřejmě přes 40 mrtvých. Ostatních zhruba 200 lidí se podařilo zachránit, informovala italská tisková agentura ANSA. Mezi oběťmi je asi desítka dětí. Na palubě plavidla bylo podle ANSA na 250 imigrantů; informace o jejich národnosti zatím nejsou k dispozici.

Foto: Francesco Malavolta, ČTK/AP

Italští vojáci vynášejí z lodě těla vylovených obětí Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters se ve vodě ocitlo nejmíň 200 lidí, z nichž velká část byla zachráněna. Na pomoc běžencům vyrazila plavidla italského i maltského námořnictva a vrtulníky poté, co ztroskotané plavidlo mezi Maltou a Sicílií spatřila posádka maltského vojenského letounu, která požádala o pomoc také Itálii.

Záchranáři trosečníkům shazovali plovací vesty. Na palubu maltské lodi se podle ANSA podařilo dostat 150 přeživších, italská loď zachránila životy zhruba 50 lidem. Loď s uprchlíky se potopila v Sicilském průlivu zhruba 130 kilometrů jihovýchodně od italského ostrova Lampedusa. Neštěstí se stalo ve vodách, v nichž má odpovědnost za pátrání po běžencích a jejich záchranu Malta.

U Lampedusy se minulý týden odehrála jedna z největších tragédií tohoto druhu, když ztroskotala loď s africkými běženci. Na palubě bylo 545 lidí, převážně ze Somálska a Eritreje, a podle aktuální bilance nejméně 328 z nich utonulo. Skutečný počet obětí však pravděpodobně dosáhne až 363.

Kvůli této nehodě se Evropská unie rozhodla pomoci Itálii zvládat příliv uprchlíků. Nové neštěstí v Sicilském průlivu je "dramatickým potvrzením nouzové situace", jíž Itálie čelí, prohlásil v pátek italský premiér Enrico Letta. Ten chce téma podle vládních zdrojů nastolit na příštím summitu EU.

Reklama

Související články

U Itálie se utopilo 130 migrantů

U italského ostrova Lampedusa se ve středu utopilo nejméně 130 afrických uprchlíků. Oznámila to pobřežní stráž, která stále pátrá po dalších mrtvých. Na...

Výběr článků

Načítám