Hlavní obsah

Nezkušený pasažér přistál s letadlem po kolapsu pilota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Cestující aerotaxi projevil v úterý mimořádný talent pro řízení letadla. Přestože za kniplem nikdy neseděl, poté, co zkolaboval pilot, podařilo se mu přistát na letišti v Humberside v severní Anglii. Instruktor, který mu na dálku pomáhal, ocenil, jak dobře přistávací manévr zvládl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to fantastický pocit, vědět, čeho jsem dosáhl, a že jsem zřejmě zachránil něčí život,“ řekl BBC instruktor Roy Murray, který cestujícímu dával instrukce. „Myslím, že bez nějakých rad bych jen narazil do země. A tak by to skončilo,” dodal podle Independentu.

Malé letadlo neupřesněného typu, na jehož palubě se nacházeli jen pilot a jeden cestující, odstartovalo ze Sandtoftu. Za letu se ale pilot zhroutil a pasažér vyslal nouzový signál. V tu chvíli věž v Humberside povolala dva instruktory a ti pilotovi radili. Zavolána také byla záchranka a hasiči a odkloněny dva lety z Amsterdamu a z Aberdeenu.

Murray mu na dálku radil. Snažil se muže udržet v klidu a současně mu říkal, co má dělat: „Poslední, co si můžete přát, je panika.“

Roli neměl nijak jednoduchou. „Měl jsem obavy, protože se stmívalo a ten chlápek nikdy předtím nepilotoval letadlo a nebyl si jistý, kde jsou ovladače,” řekl instruktor SkyNews.

Pro web thisisscunthorpe.co.uk se ale vyjádřil jinak: „Myslím, že měl nějaké zkušenosti s létáním, ale nikdy nepřistával,” řekl webu.

Přesto se mu napočtvrté podařilo úspěšně přistát v 19.50 hod. místního času, předtím mu v tom bránilo slunce, které mu svítilo do očí.

Úplně čisté přistání to nebylo – svědek viděl, jak odletují jiskry, protože stroj zřejmě zavadil vrtulí o dráhu, nakonec se ale úspěšně zastavil.

Mluvčí policie v Humberside řekl: „Cestující v letadle neutrpěl žádná zranění- pilot letadla naneštěstí v noci zemřel.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám