Hlavní obsah

Německá SPD zahájí sondážní rozhovory o koalici s Merkelovou

Berlín
Aktualizováno

Německá sociální demokracie (SPD) může zahájit sondážní jednání s konzervativci (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové o vytvoření takzvané velké koalice. Schválila to v pátek večer stranická konference v Berlíně. Pokud se sociální demokraté dohodnou s Merkelovou na vládě, budou muset vstup do ní ještě před tím schválit členové SPD ve vnitrostranickém hlasování.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Předseda SPD Sigmar Gabriel

Článek

"SPD je k rozhovorům připravena," prohlásil po čtyřhodinovém jednání 250 stranických delegátů z celého Německa předseda SPD Sigmar Gabriel. Zdůraznil přitom, že půjde zatím pouze o sondážní rozhovory, ne o koaliční jednání.

Tyto sondáže povede za SPD šestičlenný tým, v němž kromě Gabriela nebude chybět ani kancléřský kandidát sociálních demokratů Peer Steinbrück. Ten na konferenci oznámil, že po neúspěšných parlamentních volbách z minulého týdne odchází z nejvyšší politiky a nebude se už ucházet o žádné posty ve straně ani v poslanecké frakci.

Referendum uvnitř strany

Očekává se, že sondážní rozhovory začnou už příští týden. Poté vyjednávači SPD závěry znovu předloží stranické konferenci, která je může zmocnit k zahájení konkrétních jednání o koaliční smlouvě. Tu by pak schvalovalo ve vnitrostranickém referendu téměř půl miliónu členů SPD. Vůbec poprvé by tak členská základna rozhodovala o tom, zda sociální demokraté vstoupí do velké koalice s konzervativci.

Výsledek hlasování bude pro vedení strany závazný a v případě zamítnutí koaliční spolupráce SPD s CDU/CSU by mohl výrazně zkomplikovat a protáhnout formování nové německé vlády. "Ne" sociálních demokratů by podle některých dokonce přiblížilo nové volby.

Podle v pátek zveřejněných průzkumů si vznik velké koalice přeje polovina Němců. V samotné SPD jsou ale proti ní velké výhrady a odmítá jí 65 procent členů strany.

Steinbrück končí 

Neúspěšný kancléřský kandidát německé sociální demokracie Peer Steinbrück v pátek oznámil odchod z nejvyšší politiky. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na účastníky uzavřené stranické konference SPD.

Steinbrück uvedl, že už nebude usilovat o žádný post ve straně ani v poslanecké frakci. "Moje kariéra bude mít spořádaný konec," prohlásil Steinbrück, který se stavěl proti velké koalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám