Hlavní obsah

Britský poslanec označil ženy za coury

Londýn

V Británii v pátek podle webu BBC vyvolal pozdvižení europoslanec protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), který na stranické konferenci označil ženy za „coury”. Skandál, který Godfrey Bloom svým výrokem vyvolal, umocnil tím, že při odchodu označil jednoho novináře za „rasistu” a praštil ho do hlavy oficiálním programem konference.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Godfrey Bloom

Článek

"Tento sál je plný cour," prohlásil Bloom při debatě o postavení žen na politické scéně. Jedné pohoršené přítomné novinářce se poté zeptal, zda ji matka nikdy neříkala "coura".

Šéf populistické a nacionalistické formace UKIP Nigel Farage odsoudil Bloomovy urážlivé výroky a pozastavil jeho hlasovací právo ve straně. Zároveň se ale snažil vše zlehčit. "Godfrey zašel příliš daleko. S Godfreyem je problém v tom, že není rasista, ani extremista a není ani proti ženám, ale má zemitý zastaralý humor, který v moderní angličtině nevyznívá dobře," řekl Farage.

Prý šlo jen o žert

Třiašedesátiletý Bloom se bránil tvrzením, že šlo jen o žert, kterému se podle něj v sále všichni smáli, včetně žen. Členka UKIP Diana Jamesová však označila jeho slova za "nepřijatelná" a neodpovídající hodnotám strany.

Nepříjemné je podle místních komentářů to, že skandál přišel ve chvíli, kdy se strana snaží přesvědčit voliče, že je seriózní.

Farage v pátek na konferenci krátce před skandálem řekl, že stranu podle něj čeká vítězství ve volbách do Evropského parlamentu příští rok, což bude znamenat "zemětřesení" na domácí politické scéně.

UKIP dlouhodobě brojí proti členství v EU a právě ve volbách do europarlamentu je strana velmi úspěšná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám