Hlavní obsah

Kerrymu nestačí Asadovo prohlášení, mezi Rusy a Američany je další rozpor

– Ženeva

Americký ministr zahraničí John Kerry v Ženevě zahájil ve čtvrtek večer jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Oba řekli, že doufají, že plán by mohl odvrátit vojenskou akci v Sýrii. OSN potvrdila, že od Sýrie už dostala dokumenty, že se připojuje k mezinárodní konvenci o zákazu chemických zbraní.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Ženevě

Článek

Ústředním tématem schůzky je plán Moskvy na mezinárodní kontrolu a likvidaci syrského chemického arzenálu. Ministerská schůzka má být dvoudenní, podle diplomatů ale může pokračovat i o víkendu.

„Jsem si jist, že naši partneři preferují mírovou cestu ke kontrole syrských chemických zbraní. Doufám, že se nám to podaří,” řekl Lavrov. „Na takové tvrzení je příliš brzy,” opáčil Kerry.

„Očekávání jsou veliká, a to jak ve Spojených státech, tak možná ještě víc v Rusku,” konstatoval Kerry, který „svému příteli Sergejovi” připomněl: „Tohle není hra, to je skutečné, musí to být srozumitelné a ověřitelné a musí to včas začít platit. A musejí se dostavit následky, pokud dohoda nebude naplněna,” řekl americký ministr.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry zdraví svého ruského kolegu Sergeje Lavrova (vpravo).

Na tiskové konferenci před zahájením rozhovorů americký ministr označil za nedostatečné čtvrteční prohlášení syrského prezidenta Bašára Asada pro ruskou televizi, že Sýrie zveřejní informace o svých chemických zbraních měsíc poté, co se připojí k mezinárodní konvenci o zákazu chemických zbraní.

”Pouhá slova nestačí,” řekl ministr. Asadovo tvrzení, že podobný postup je standardní, Kerry odmítl. ”Na tomto procesu není nic standardního, protože Asad použil chemické zbraně,” řekl americký ministr.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová dodala, že dokumentace potřebná k přistoupení ke smlouvě o zákazu chemických zbraní, kterou Sýrie odeslala OSN, nesmí být náhražkou za jejich skutečnou likvidaci, ani součástí zdržovací taktiky. [celá zpráva]

Na názoru USA, že Asad ”rozhodně nesmí” být součástí budoucí syrské politiky, se podle Harfové nic nemění. A to i přesto, že je Washington ochoten se syrskou vládou spolupracovat na likvidaci jejích chemických zbraní.

USA se úderu nevzdávají

Kerry potvrdil, že k americkému vojenskému úderu dojde, pokud se syrský prezident svých chemických zbraní rychle nezbaví. ”Pokud se tak nestane, musejí přijít následky,” poznamenal. Kerry původně chtěl, aby je Sýrie předala do týdne - Lavrov na tiskové konferenci řekl, že pokud se syrské chemické zbraně podaří odstranit, zmizí důvod pro americký úder.

Plán ale zcela odmítla syrská opozice. Generál Salím Idrís ze Svobodné syrské armády řekl, že to zcela odmítá a že nejdůležitější je potrestat ty, kdož připravily chemický útok.

CIA už začala dodávat syrským vzbouřencům zbraně, i když jen lehké. I tento krok ale může komplikovat dosažený širší dohody v Sýrii. [celá zpráva]

Uprchlíků přibývá

Jordánsko potřebuje pro zajištění pomoci syrským běžencům stovky miliónů dolarů. Řekla to jordánská ministryně pro sociální rozvoj Rim abú Hasanová. V Jordánsku je teď podle ní přes milion Syřanů. Mezi uprchlíky je 150 000 dětí ve školním věku a pouze třetina se jich dostala v Jordánsku do školy. Mezi uprchlíky se šíří nemoci, jako je TBC. Jordánsko vyčíslilo, že by potřebovalo ročně 300 navíc miliónů pro sektor zdravotnictví a 800 miliónů dolarů pro školství.

V Libanonu, který má 4,5 miliónu obyvatel, žije na 700 000 Syřanů. Tábory tam pro ně ale nejsou, ti bohatší z uprchlíků si pronajali domy, ostatní žijí v tristních podmínkách. Mnozí pak zůstávají v přístřešcích pro mnoho lidí, v podzemních parkovištích nebo pod mostem. U hranice si uprchlíci staví stanová městečka, která jsou ale bez vody a elektřiny.

Egypt přijal za vlády prezidenta Muhammada Mursího asi 300 000 syrských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám