Hlavní obsah

Ukrajinská opozice prý v ČR vyráběla důkazy o podílu Janukovyče na vraždě

– Kyjev • Aktualizováno

V České republice se připravovala akce, jejímž cílem bylo kompromitovat ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. V pátek to v rozhovoru pro deník Segodňa prohlásil první náměstek ukrajinské generální prokuratury Renat Kuzmin. Současně však dodal, že informace nejsou ověřené a je třeba je ještě zkoumat.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Provokační kampaň proti Janukovyčovi měla v Česku chystat ukrajinská opozice. Cílem mělo být vyrobení důkazů o prezidentově podílu na vraždě vlivného politika a podnikatele Jevhena Ščerbaně v roce 1996.

Podnikatel a politik Ščerbaň byl zastřelen v roce 1996 na letišti v Doněcku. Útočníci vydávající se za letištní obsluhu tehdy zabili i jeho manželku a několik dalších lidí. Přežil Ščerbaňův tehdy 19letý syn, podařilo se mu skrýt pod autem. Ten pak Tymošenkovou obvinil z podílu na vraždě.

Expremiérka tehdy působila ve firmě JESU, která měla vraždu objednat přes tehdejšího předsedu vlády Pavla Lazarenka, který je rovněž ve vězení.

Z vraždy bylo o šest let později obviněno osm lidí, z nichž tři byli odsouzeni na doživotí.

Režim viní Tymošenkovou

Vyšetřování bylo uzavřeno počátkem letošního roku se závěrem, že zločin si objednala vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková. Expremiérka ale obviněna nebyla. V případě obvinění a odsouzení by jí hrozilo doživotí.

Tymošenková obvinění rozhodně odmítá, podle jejích obhájců mohl mít ve zločinu prsty Janukovyč, její hlavní politický oponent.

"Motiv k vraždě měl Janukovyč. Čtyři měsíce po Ščerbaňově smrti se stal gubernátorem Doněcké oblasti, což by se za Ščerbaňova života nikdy nestalo," prohlásil letos v lednu advokát Serhij Vlasenko.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Kuzmin v rozhovoru pro list Segodňa řekl, že v Praze se s lidmi Tymošenkové sešel bývalý major ukrajinské prezidentské ochranky Mykola Melnyčenko. Obdržel od nich návrh, aby část důkazů, jež má prý k dispozici, zfalšoval tak, aby podezřelým ve Ščerbaňově kauze se stal Janukovyč. "Všechno je to třeba objasnit," řekl Kuzmin, aniž dodal další podrobnosti.

Reklama

Související články

Je mi Tymošenkové líto, řekl Janukovyč

Ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi je vězněné expremiérky a opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové "líto" a bude usilovat o "lidské řešení" jejího...

Výběr článků

Načítám