Hlavní obsah

Ruského kosmonauta už vesmír neláká, našel si prý lepší práci

Zkušený ruský kosmonaut Jurij Lončakov měl v roce 2015 opět letět do vesmíru na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Namísto toho podal bez udání důvodu výpověď, informovala ruská agentura RIA Novosti. Podle jeho nadřízených si prý „našel mnohem zajímavější práci”, neupřesnili však jakou.

Foto: Profimedia.cz

Jurij Lončakov na palubě ISS v roce 2001

Článek

Lončakov oficiálně jako kosmonaut skončí 14. září, oznámila Irina Rogovová z Gagarinova výcvikového střediska pro kosmonauty. Osmačtyřicetiletý muž měl být přitom velitelem vesmírné expedice v květnu 2015, kdy měl k ISS letět spolu s Michailem Kornijenkem a astronautem Scottem Kellym. Kdo Lončakova v posádce nahradí, zatím není jasné.

Profesionálním ruským kosmonautem se Lončakov stal v roce 1998. V letech 2001 až 2009 byl třikrát ve vesmíru, z toho jednou společně s vesmírným turistou Charlesem Simonyiem. Na oběžné dráze strávil 200 dní a má za sebou dva výstupy do volného kosmu v celkové délce více než deset hodin.

Řidič je populárnější než kosmonaut

Gagarinovo výcvikové středisko prochází od roku 2009 reorganizací, už nespadá pod ministerstvo obrany, ale pod Federální kosmickou agenturu (Roskosmos). S tím jsou ale údajně spojeny mnohé problémy. Podle nejmenovaného kosmonauta nejasný status střediska ovlivnil i výši jejich platů a možnosti kariérního růstu, což u mnohých vedlo k nespokojenosti.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

I podle průzkumů už není povolání kosmonauta to, co bývalo v minulosti. Jen pět procent dospělých Rusů se prý v dětství chtělo stát kosmonautem. Mnohem populárnější byli lékaři, učitelé či řidiči kamiónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám