Hlavní obsah

První žena ve vesmíru Těreškovová v parlamentu hlasuje i za zpěváka

Moskva

První žena ve vesmíru Valentina Těreškovová i jako poslankyně ruského parlamentu dokazuje, že je na ni stále spolehnutí. Přinejmenším z pohledu jejího kolegy v poslanecké lavici, populárního zpěváka lidových písní Josifa Kobzona, který se teď překvapivě přiznal k tomu, že nudná hlasování za něj obstarává kosmonautka.

Foto: Profimedia.cz

Valentina Těreškovová na známce vydané k 20. výročí jejího letu do vesmíru.

Článek

„Ve Státní dumě (dolní komoře parlamentu) za mne hlasuje Valja Těreškovová, která ve sněmovně sedí vedle mne. Seznámil nás ještě v 60. letech (kosmonaut) Jurij Gagarin a já jí věřím,“ prohlásil národní umělec v populárním listu Komsomolskaja pravda.

Kobzon tvrdil, že o důležitých zákonech, jako o zákazu adopcí ruských sirotků do USA, sám hlasoval, ale „při standardních situacích“, kdy má vládnoucí strana

„konsolidovaný názor“, lze práci s hlasovacím zařízením přenechat kolegyni. Prý taková praxe není přímo zakázána, i když asi „není vítána“.

Tisk předpokládá, že Kobzonovi tentokrát upřímnost na popularitě nepřidá, i když připouští, že s poslaneckou morálkou a absentérstvím válčí parlament již od svého vzniku, aniž by dosáhl nějakého zlepšení.

Těreškovová se na oběžnou dráhu vypravila 16. června 1963 na palubě kosmické lodi Vostok 6 po více než ročním výcviku. Ve vesmíru strávila bezmála tři dny. Dnes patří generálmajorka Těreškovová k nejoddanějším Putinovým stoupencům, je aktivní členkou vládní strany Jednotné Rusko a jako poslankyně vykonává funkci místopředsedkyně zahraničního výboru Státní dumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám