Hlavní obsah

Nepošlu stíhačky, abych dostal hackera, prohlásil Obama o Snowdenovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dakar/Moskva/Quito

Edward Snowden, který zveřejnil tajné informace o americkém programu sledování mobilní a internetové komunikace, nepožádal Ekvádor o azyl a nemá platné doklady, takže nadále zůstává na moskevském letišti Šeremetěvo. Američané požadují jeho vydání, americký prezident Barack Obama ale uvedl, že nemíní podniknout žádnou mimořádnou akci, aby jej dopadl.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Nenechám vzlétnout proudové stíhačky, abych dostal 29letého hackera,“ řekl s nadsázkou v Senegalu americký prezident Barack Obama.

Dodal, že kvůli němu nevolal ani čínského ani ruského prezidenta: „Nebudu tu mít případ jednoho podezřelého, o jehož vydání usilujeme, který by se dostal do úrovně, kdy by se o něm jednalo spolu s dalšími tématy v rámci nějakého handlu nebo barteru. Nadále očekávám, že Rusko nebo další země, které uváděly, že by poskytly Snowdenovi azyl, jsou součástí mezinárodního společenství a budou se řídit mezinárodním právem.“

Proces vyhoštění zločinců by měl podle Obamy jít ”rutinní legální cestou”. O jeho zadržení a vydání ale má mimořádný zájem, protože Snowden může při sobě mít ještě mnoho dokumentů, které by mohly Spojeným státům uškodit.

Snowden uvázl v Moskvě, o azyl nepožádal

Snowden zatím zůstává v terminálu moskevského letiště, ani ve čtvrtek neodletěl do Havany. Důvodem je, že nemá žádné cestovní dokumenty. USA zrušily platnost jeho pasu, a on nemá ekvádorský uprchlický, jak se spekulovalo. [celá zpráva]

Zprávy o Snowdenově žádosti o politický azyl v Quitu popřely ve čtvrtek ekvádorské úřady s tím, že Američan se na žádný jejich zastupitelský úřad v zahraničí neobrátil.

Se zápasem prchajícího Američana, kterého ruští poslanci označují za „nového disidenta”, jsou ovšem v Ekvádoru solidární a americkému tlaku na jeho vydání se nehodlají podvolit. Výhrůžkám, že Snowdenova kauza může poškodit ekvádorsko-americký obchod, vláda v Quitu předešla nečekaně rázným krokem, jímž se sama zřekla preferenční obchodní doložky, kvůli které se loni příjmy ekvádorské státní pokladny zvýšily o 429 miliónů dolarů (8,5 miliardy korun).

Snowdenovo odhalení ale značně poškodilo Spojené státy. Tajný program sledování cizinců znepokojil EU. [celá zpráva]

Přes 512 000 lidí ve světě podepsalo petici, která žádá ukončení praktik americké kontroly internetu a telefonních odposlechů. Podpisovou akci iniciovala společnost Mozilla. Microsoft v souvislosti s aférou amerického sledovacího programu Prism požádal soud, aby směl zveřejnit počet takovýchto žádostí o informace o uživatelích, napsala agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám