Hlavní obsah

Italský Schindler je mýtus, kolaboroval s nacisty, zjistili historici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Italského policistu Giovanniho Palatucciho, který za války zahynul v koncentračním táboře Dachau, 45 let oslavovali jako hrdinu. Připisovali mu záchranu 5000 židů, jimž pomohl vyhnout se deportaci. Legenda o „italském Schindlerovi“ je však podle výzkumníků amerického Památníku holocaustu mýtem. Palatucci podle nich spíše s nacisty kolaboroval a s transporty jim pomáhal.

Foto: Profimedia.cz

Giovanni Palatucci.

Článek

„Je tady obrovský kontrast mezi skutečností a legendou o Giovannim Palatuccim,“ řekla deníku The Daily Telegraph ředitelka Centra Prima Leviho Natalia Indrimeová.

Americký památník již odstranil veškeré zmínky o Palatuccim ze své expozice, zatímco další přední židovské instituce i Vatikán záležitost přehodnocují, upozornily světové agentury. Palatucci má silnou skupinu příznivců, kteří usilují o jeho blahořečení Vatikánem.

Se závěrem, že Palatucci za války ve městě Fiume pomáhal nacistům se seznamy lidí, kteří pak byli posláni do Osvětimi, přišli právě výzkumníci při Leviho centru v New Yorku, a to na základě studia italských a německých archiválií. Legendu o hrdinovi, která se ujala po válce, podle nich rozšířil Palatucciho otec. Státu a katolické církvi se příběh hodil, protože jim do jisté míry pomohl s napravením reputace, domnívají se výzkumníci.

Jediné, co podle nich platí, je to, že Palatucci zemřel v táboře Dachau. Byl tam však poslán proto, že se dostal do křížku s nacisty. Spor se údajně netýkal záchrany a deportací židovského obyvatelstva.

Proti novým závěrům se ohradil viceprezident Sdružení Giovanniho Palatucciho. Kritici podle něj ignorují desítky svědeckých výpovědí ve prospěch tohoto bývalého policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám