Hlavní obsah

Záplavy postihly další země ve střední Evropě

Silné a vytrvalé deště způsobují ve střední Evropě rozsáhlé záplavy. V Německu a Švýcarsku už kvůli povodním v posledních dnech zemřeli nebo jsou pohřešováni minimálně čtyři lidé, v Rakousku musela být z obce Ettenau evakuována zhruba stovka lidí. Dva lidé se podle agentury APA pohřešují v okolí Salcburku.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Němečtí hasiči odčerpávají vodu v Hainbüchtu

Článek

Řada míst v Německu, kde mají povodně už jednu oběť, byla kvůli záplavám odříznuta od okolního světa.  Povodňová situace se vyhrotila na jihu Německa, kde řada měst podle agentury DPA vyhlásila poplach před katastrofou. Záchranáři v Pasově předpokládají, že hladina Dunaje do večera stoupne na 11 metrů, což je nad stoletou vodou. V roce 2002 to bylo 10,81.

Stoupající hladiny řek zaplavily ulice ve městech v Bavorsku, Sasku a Bádensku-Württembersku. Poplach kvůli povodním vyhlásila například města Pasov, Rosenheim a Saská Kamenice či okres Lipsko.

Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila nejvíce postiženým spolkovým zemím "plnou podporu". V případě potřeby je připravena také nasadit na pomoc armádu.

Hasiči mají plné ruce práce i v Polsku, kde v posledních 24 hodinách zasahovali ve více než 500 případech, hlavně kvůli vyplaveným sklepům. Protipovodňové hráze zpevňují i na Dolním Slezsku, bezprostřední nebezpečí velkých záplav tam ale podle hasičů nehrozí.

Na Ukrajině sobotní bouře připravila o elektřinu stovky obcí. Do 133 vsí, převážně v okolí Kyjeva a Oděsy, se dodávky proudu zatím nepodařilo obnovit.

Reklama

Výběr článků

Načítám