Hlavní obsah

Papež František vymítal ďábla z nemocného muže, tvrdí exorcisté

Vatikán

Světová média spekulují o tom, zda nový papež František není exorcistou, tedy vymítačem ďábla. Na tuto myšlenku je přivedly záběry z nedělní mše na Svatopetrském náměstí, kde papež požehnal nemocnému muži na kolečkovém křesle. Položil mu ruce na hlavu a pronesl modlitbu. Učinil to podobným způsobem, jako to dělají právě exorcisté, uvedla agentura AP. Vatikán něco takového vyloučil.

Papež František během mše Urbi et Orbi

Článek

Papež s vážnou tváří přišel k 43letému poutníku Ángelovi z Mexika a posléze mu dal na 15 vteřin obě ruce na hlavu. Muž se lehce třásl a pak se uvolnil. "Exorcisté, kteří viděli tyto snímky, nemají pochyb - šlo o modlitbu za vyhnání ďábla," oznámil římskokatolický televizní kanál TV 2000, který provozuje italská biskupská konference.

Vatikán ale něco takového vyloučil. Podle mluvčího Federika Lombardiho šlo jen o modlitbu pro trpící osobu. "Papež František neměl v úmyslu provádět exorcismus. Stejně jako to dělá vždycky s nemocnými a trpícími, jen se za muže, který mu byl představen, pomodlil," dodal vatikánský mluvčí.

Italský teolog Giulio Maspero, který byl svědkem desítek vymítání ďáblů, je ale jiného názoru. Františkovo požehnání bylo podle něj jasným exorcismem nebo alespoň modlitbou, která měla "osvobodit mladého muže ze zajetí démonů." Způsob, jakým nový pontifik položil ruce na mužovu hlavu, je prý rovněž typickým pro vymítače ďábla.

Tvrdí se, že exorcismus v letech 1982 a 2000 praktikoval i zesnulý papež Jan Pavel II. Teologové upozorňují na to, že nejde o nic jiného než o osvobozující modlitby, jak je to popisováno v bibli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám