Hlavní obsah

Loď narazila v janovském přístavu do řídící věže, sedm mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janov
Aktualizováno

Na sedm stoupl počet obětí havárie v italském Janově, kde před úterní půlnocí nákladní loď Jolly Nero narazila do 50 metrů vysoké řídící věže. Část se jí po nárazu zřítila do vody. V noci byly uváděny tři oběti, ve středu pak našli záchranáři další čtyři mrtvé. Jednou z obětí je žena. Tři lidé zůstávají nezvěstní a podle listu Guardian bude obětí deset.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry italských hasičů krátce po nehodě v janovském přístavuVideo: Reuters

 
Článek

"Čtyři těla jsme nalezli v hlavní struktuře řídící věže, kde byly kanceláře a která spadla do vody," řekl agentuře AFP jeden ze zasahujících hasičů.

Záchranáři našli dopoledne tělo v obtížně přístupném místě, kde se zřítil výtah, řekl agentuře AP mluvčí hasičů Luca Cari. V potopené kabině byla další tři.

U prvních čtyř obětí už bylo potvrzeno, že se utopily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kontejnerová loď narazila v Janově do řídící věžeVideo: Reuters

Lékař záchranné služby Andrea Furgani, který na místě zasahoval jako jeden z prvních už v noci, uvedl, že do nemocnice převezli čtyři těžce zraněné lidi: "Jejich stav byl kritický.“

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Poškozená řídící věž v janovském přístavu

Jednoho z dříve pohřešovaných našli záchranáři živého. Další se podle listu Guardian asi už nenajde. Po havárii sice bylo slyšet z trosek klepání a někteří nezvěstní také volali, ale v posledních hodinách o sobě už nedává nikdo z nich vědět.

Nepochopitelná havárie

"Je velmi obtížné vysvětlit, jak se to stalo, protože ta loď nebyla tam, kde měla být," řekl šéf janovského přístavu Luigi Merlo místním novinám.

Kontejnerová loď o výtlaku 40 000 tun, dlouhá 239 metrů a široká 30 metrů, připlula ze Sicílie. V přístavu, kde jí pomáhaly remorkéry, narazila kolem 23. hodiny při chybném manévru kapitána do řídící věže. V tu dobu se zrovna ve věži střídaly směny.

Foto: Marco Balostro, ČTK/AP

Loď Jolly Nero u zřícené řídící věže

Celou noc probíhala záchranná operace ve vodách přístavu, která pokračuje i ve středu. Pátrání pod vodou komplikuje zvířené bahno.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Trosky zřícené řídící věže v Janově

"Jsme šokováni. Něco takového se nikdy nestalo, jsme zničení," uvedl jeden ze šéfů rodinné lodní přepravní firmy Ignazio Messina and Co. Stefano Messina.

Reklama

Výběr článků

Načítám