Hlavní obsah

Parta Čechů a Slováků způsobila poplach na letišti Heathrow

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Londýn
Aktualizováno

Protiteroristická jednotka zadržela ve středu na londýnském letišti Heathrow skupinu Slováků a Čechů, protože jeden ze Slováků měl u sebe předmět připomínající detonátor či rozbušku. Jak informoval server tvnoviny.sk, předmět odhalila bezpečnostní kontrola v kapse jednoho z cestujících. Na letišti byl okamžitě vyhlášen poplach.

Foto: Toby Melville, Reuters

Pasažéři na londýnském letišti Heathrow. Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní složky vzápětí izolovaly od ostatních cestujících devět Slováků a dva Čechy. Policisté je podrobili sedmihodinovému výslechu. Slovák nedokázal vysvětlit, jak se mu podezřelý předmět do kapsy dostal. On a jeho manželka byli v Londýně zadrženi. Ostatní ze skupiny odletěli domů.

„Bylo to neuvěřitelné, co se kolem nás dělo. Obklíčilo nás protiteroristické komando a zatlačilo nás ke zdi,“ uvedla jedna ze slovenských turistek po návratu na Slovensko. „Muž, kterého zadrželi, měl u sebe hliníkový předmět, z něhož trčely tři dráty,“ dodal další cestující.

Dovolená snů v troskách

Turisté měli strávit dovolenou snů v Las Vegas, New Yorku a Torontu. „Šetříme na dovolenou a takhle jsme dopadli. Ještě nás obvinili z terorismu,“ uvedl další Slovák.

„Náš občan odmítá, že by se zúčastnil teroristického aktu nebo něčeho podobného. Netuší, jak se k němu tento předmět dostal. Musíme si však uvědomit, že po teroristickém útoku v Bostonu jsou na letištích zpřísněna bezpečnostní opatření,“ uvedl mluvčí slovenské diplomacie Boris Gandel.

Skupina směřovala z vídeňského letiště Schwechat do Las Vegas. V Londýně měla mezipřistání. Zatím není jasné, proč podezřelý předmět neodhalila kontrola už na vídeňském letišti.

Případ připomíná událost z ledna 2010, kdy Slovák Štefan Gonda odletěl z Popradu do Dublinu s výbušninou, kterou mu k zavazadlu připevnil policejní psovod v rámci výcviku. Výbušninu tam ale zapomněl a zavazadlo bylo naloženo do letadla. Vzápětí si svou chybu uvědomil a informoval řídící věž. Ta však pilotovi oznámila, že se jedná pouze o atrapu. Slovák byl v Dublinu zatčen irskou policií a vyslýchán. Byl z toho mezinárodní skandál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám