Hlavní obsah

Papež letos pojede jen do Brazílie, na Velehrad nezamíří

Návštěva moravského Velehradu, kam papeže Františka na oslavy výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje pozvali kardinálové Dominik Duka a Miroslav Vlk, se nejspíš neuskuteční. Papež podle mluvčího Vatikánu Frederica Lombardiho letos pojede na zahraniční cestu pouze do Brazílie na Světové dny mládeže, které se konají na konci července.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Nový papež spolu s kardinály opouští po modlitbách baziliku.

Článek

"Dostává množství pozvánek z celého světa, ale jiné zahraniční cesty se neplánují. Pouze Brazílie od 23. do 28. července na Světové dny mládeže," uvedl mluvčí na setkání se zahraničními novináři ve Vatikánu.

Česká republika přitom velmi doufala, že by mohl Svatý otec na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů zavítat. Zlínský kraj dokonce v úterý navštívil arcibiskup a předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky Claudio Maria Celli, který řekl, že pozvání před papežem opět zmíní. "Ujistil jsem pana hejtmana, že Svatému otci předám informaci, jak moc si přejete, aby byl zde u oslav. Samozřejmě se potom papež František bude moci sám a svobodně rozhodnout, jak bude reagovat," prohlásil Celli.

Již od zvolení Jorgeho Bergoglia novým pontifikem se přitom hojně spekulovalo i o dalších cestách, například do jeho rodné Argentiny. To ale Lombardi vyvrátil. Nová hlava katolické církve údajně nemá cestování příliš v lásce, poznamenala agentura AFP.

Stěhovat se zatím nebude

Nejčtenější argentinský deník Clarín přitom ještě v březnu téměř s jistotou psal, že papež František do Argentiny přijede na konci prosince, aby zde oslavil své narozeniny. Jorge Bergoglio se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires.

Federico Lombardi rovněž naznačil, že v příštích měsících by papež mohl vydat svou první encykliku, nejautoritativnější dokument, který se vždy zabývá otázkami, jež církev v dané chvíle považuje za nejdůležitější. Encykliky Benedikta XVI. pojednávaly například o lásce, naději či sociálním učení katolické církve. Papež František nejspíš na práci svého předchůdce "naváže", dodal mluvčí.

Novináře rovněž zajímalo, zda bude papež i nadále žít pouze ve dvoupokojovém apartmá ve vatikánském penzionu svaté Marty, namísto toho, aby se přesunul do velkého papežského bytu v nejvyšším patře Apoštolského paláce. "Zatím nevypadá, že by to chtěl nějak změnit. Je ale možné, že v budoucnu se rozhodne jinak," reagoval vatikánský mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám