Hlavní obsah

Polský soud po 18 letech vynesl rozsudek za krvavý zásah proti demonstrantům

Varšava

Po dlouhých 18 letech skončil v Polsku soudní proces, v němž se bývalí komunističtí funkcionáři včetně exprezidenta Wojciecha Jaruzelského zodpovídali za masakr demonstrantů v roce 1970. Z původních 12 obžalovaných zůstali nakonec pouze tři, dva z velitelů zásahu dostali podmínečné tresty.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Stíhání Wojciecha Jaruzelského bylo zastaveno.

Článek

Bývalého místopředsedu polské vlády Stanislawa Kociolka soud osvobodil.

Prokuratura přitom původně pro všechny navrhovala osm let vězení za vraždu.     Míní se odvolat. Navrhovala totiž nejnižší možné tresty. Soudkyně ve svém rozsudku označila nasazení zbraní proti demonstrantům za "zločinné a protiprávní".

Soud zkoumal, kdo nese vinu za krvavé potlačení protestu Poláků, kteří vyšli do ulic kvůli drastickému zvýšení cen v prosinci 1970. Na demonstracích v Gdaňsku a Gdyni se tehdy podílely desetitisíce lidí, stát proti nim vyslal 27 000 vojáků a 9000 milicionářů. Podle oficiálních údajů přišlo o život 45 lidí, dalších více než 1000 lidí bylo zraněno.

Léta se táhnoucí proces s představiteli komunistické moci byl pro polskou justici velmi bolestný. Kvůli mnoha peripetiím totiž dospěl k závěru až po dlouhé době a mnozí z obžalovaných mezitím zemřeli nebo stíhání unikli s poukazem na chatrné zdraví. To byl i případ Jaruzelského, jehož stíhání bylo ze zdravotních důvodů zastaveno v roce 2011.

Za masakr se zodpovídali tehdejší politici a velitelé zásahu. Byl mezi nimi například bývalý ministr vnitra Kazimierz Świtala či náměstek ministerstva obrany, generál Tadeusz Tuczapski. Oba však už zemřeli. Ze tří obžalovaných, kteří se konce soudu dočkali, byli potrestáni pouze dva velitelé zásahu. Dostali trest čtyř let vězení, ale vztahuje se na ně amnestie z roku 1989, proto budou tresty zkráceny na dvouletou podmínku. Bývalý místopředseda vlády, 79letý Kociolek byl zproštěn viny.

Reklama

Výběr článků

Načítám