Hlavní obsah

Papež František vedl ve Vatikánu velikonoční vigilii

Aktualizováno

Papež František vedl v sobotu večer ve Vatikánu velikonoční vigilii. V neděli, kdy si křesťané připomenou zmrtvýchvstání Krista, pronese po dopolední mši pronese na Svatopetrském náměstí své první velikonoční poselství a požehnání Městu a světu.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František během velikonoční vigilie

Článek

Za přítomnosti tisícovek věřících začala působivá slavnostní liturgie procesím, které do potemnělého dómu přineslo velikonoční světlo. Obřady Velké noci začaly po setmění svěcením ohně před bazilikou svatého Petra. S hořící svící poté papež vstoupil do chrámu. Podle agentury AP byla ceremonie rozsvěcování chrámu i některá čtení ze Starého zákona zkrácena, což je v souladu s Františkovým záměrem neslavit příliš dlouhé mše.

Ve Svatopetrském chrámu se mají při bohoslužbě během chvalozpěvu opět rozeznít zvony. Ty utichly ve čtvrtek, aby tak připomněly Kristovu smrt.

Mimořádně bylo vystaveno i turínské plátno

V Turíně bylo v sobotu nakrátko vystaveno i proslulé turínské plátno, do něhož bylo dle tradice zabaleno tělo Ježíše Krista poté, co bylo sňato z kříže.

Papež František v sobotu pro tuto příležitost natočil mimořádné videoposelství. Ani on se ve svém projevu nezmínil, že by na turínském pláně byl zobrazen Ježíš. Vyjádřil se, že plátno je ikonou bičovaného a ukřižovaného muže, ale nezmínil se o relikvii, což je podle agentury AP důležitý rozdíl.

Pro věřící je na záhadné látce otisk Kristova těla a krev z ran, které utržil při bičování, mučení a ukřižování. O jeho autenticitě dosud panují spory. Vatikán ho nazývá významným symbolem Kristova utrpení, k jeho původu se však zatím nevyslovil. Podle některých kritiků jde o středověké falzum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám