Hlavní obsah

V Lotyšsku se utrhly obrovské ledové kry, pluly na nich stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga
Aktualizováno

Na 220 lidí uvízlo na dvou ledových krách, které se v pátek utrhly od pobřeží v Rižském zálivu v Lotyšsku. Na místě zasahovali záchranáři podporovaní plavidly námořnictva a vrtulníky. Všechny lidi se po několika hodinách podařilo dostat na břeh.

Foto: Reuters

Zachránění lidé na palubě lodi, která je odvezla do bezpečí.

Článek

Událost se stala u pláží Vakarbulli a Majori. Led se v obou případech odlomil a vzdálil i s lidmi na zhruba 700 metrů od břehu. Jsou mezi nimi i ženy a děti, uvedla odpoledne agentura RIA Novosti. Nepotvrdily se však původní zprávy o pěti stovkách uvízlých.

Na záchrannou akci dohlížel ministr obrany Artis Pabriks. „Jsou tam celé rodiny, které se po ledu procházely, nejen rybáři,“ uvedl Pabriks.

Práci záchranářům ztěžoval silný vítr a vysoké vlny. Lidi se přesto podařilo dostat na břeh, aniž by někdo přišel k vážnější újmě. Podle svědka citovaného BBC na odtržených krách nepropukla ani žádná panika, jelikož se záchranné lodě objevily záhy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Na větší kře, která se uvolnila od břehu poblíž metropole Rigy, bylo celkem 181 lidí. Všechny záchranáři dopravili do bezpečí na lodích.

O něco větší komplikace čekaly na záchranné týmy na menší kře. Odtrhla se od břehu u lázeňského městečka Jürmalla. 42 lidí z ledové pasti evakuovaly vrtulníky. Jeden člověk na kře ale odmítl do helikoptéry nastoupit a musel proto počkat až pro něj přijede loď.

Většina z lidí na obou krách byli rybáři. Další si ale chtěli užít slunečného počasí a led se pod nimi utrhl při procházce, uvedla CNN. Teploty v oblasti Rižského zálivu byly lehce nad nulou, což vede k tání a odlamování ledu.

Lotyšské ministerstvo pro zvláštní situace při té příležitosti apelovalo na lidi, aby nevstupovali na led v pobřežních oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám