Hlavní obsah

Sarkozyho soudce dostal v dopise nábojnici

Paříž

Výhružný dopis a prázdnou nábojnici dostal poštou v obálce do své kanceláře v Bordeaux francouzský vyšetřující soudce Jean-Michel Gentil. Právě on minulý týden obvinil bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho z nelegálního financování volební kampaně. Anonymním dopisem se ve čtvrtek začali zabývat vyšetřovatelé protiteroristické policejní jednotky.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Dopis kromě nábojnice velké ráže podle agentury Reuters obsahoval mimo jiné výhrůžku "osobně tě dostaneme". Dopis sice přímo nezmínil Sarkozyho případ, konstatoval však, že Gentila vede ideologie způsobující "nenapravitelné škody".

Podobnou kritiku soudce slyšel také od Sarkozyho lidí. Nestrannost soudů zpochybňují podle Reuters i političtí spojenci bývalého prezidenta.

Autor Sarkozyho projevů Henri Guiano kritizoval Gentila za dehonestaci soudního systému.

Podezření z nelegálního financování 

Sarkozy čelí obvinění, že od nejbohatší ženy Francie, dědičky kosmetické firmy L'Oreal Liliane Bettencourtové, přijal peníze na podporu své volební kampaně v roce 2007. Soudce na základě konfrontace Sarkozyho a zaměstnanců firmy došel k závěru, že bývalý prezident zneužil duševního stavu miliardářky. [celá zpráva]

Bettencourtová oslavila loni v říjnu 90. narozeniny. Už dřív její dcera tvrdila, že v některých ohledech není svéprávná.

Sídlo Sarkozyho strany UMP bylo kvůli  podezření z nelegálního financování prohledáno už v září 2010. [celá zpráva]

Bývalá účetní Bettencourtové řekla policii, že začátkem roku 2007 požádal o 150 000 eur (3,9 milionu korun) v hotovosti tehdejší přítel a důvěrník miliardářky Patrice de Maistre. Podle ní tvrdil, že peníze jsou určeny pokladníkovi Sarkozyho kampaně. Podobná operace by byla hrubým porušením francouzských zákonů.

Sarkozy, který po loňské volební porážce začal přemýšlet o návratu do politiky, svou vinu popírá.

Podle policie se terčem podobných výhrůžek jako Gentil stalo i trio novinářů. Dva z nich přitom nepatří mezi Sarkozyho kritiky, což poněkud zpochybnilo hypotézu o spojení útoků s exprezidentovým případem.

Reklama

Výběr článků

Načítám