Hlavní obsah

Problémy přicházejí, zní z Bruselu kvůli Klausovým euroambicím

Případné zvolení Václava Klause do Evropského parlamentu za ODS by mohlo znamenat komplikace pro konzervativce britského premiéra Davida Camerona, kteří jsou s ODS v europarlamentu v jedné frakci. Napsal to ve čtvrtek bruselský týdeník European Voice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Magazín si všímá spekulací o údajných ambicích "věčného skeptika Václava Klause" v poznámce nazvané "Problémy přicházejí". Připomíná, že zvolení bývalého českého prezidenta není zaručené vzhledem k poklesu jeho popularity kvůli novoroční amnestii.

Kdyby kandidoval za ODS, tak by to pro tuto stranu mělo výhodu v tom, že by ho to odklidilo z cesty, uvedl European Voice. Ale nemusela by to být tak atraktivní varianta pro další členy Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR) v Evropském parlamentu, dodal. Tuto frakci před několika lety utvořili britští konzervativci, ODS, polská strana Právo a spravedlnost a několik menších stran.

Konzervativní strana britského premiéra Camerona je doma již ohrožena Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP), kterou vede europoslanec Nigel Farage, napsal European Voice. Mít Klause v Evropském parlamentu nominálně jako spojence konzervativců by mohlo Cameronovi a jeho spolupracovníkům dál ještě více ztížit život, poznamenal týdeník.

Protievropská UKIP získává v Británii na popularitě, která nejvíce ohrožuje právě konzervativce, protože UKIP ubírá hlasy především jim. Farage je dlouholetým europoslancem, přestože EP využívá především k plošné a barvité kritice EU a platy a příspěvky europoslanců UKIP jdou na financování strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám