Hlavní obsah

Polští horníci uvízli 600 metrů pod zemí, záchranáři je našli

– Varšava • Aktualizováno

V hlubinném dole na měď na jihozápadě Polska po silném otřesu uvízlo v úterý pozdě v noci 19 horníků, záchranářům se je nad ránem v pořádku podařilo nalézt. Všichni jsou podle dolnoslezského vojvody Aleksandera Skorupy v dobrém stavu, uvedla zpravodajská stanice TVN24. Úřady původně informovaly o 18 pohřešovaných, později ale bilanci navýšily.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Neštěstí se stalo v dole Rudna u města Polkowice. Otřes o síle 4,7 stupně Richterovy stupnice se udál v úterý pozdě v noci v hloubce jednoho kilometru. V té době bylo v šachtě 42 horníků, čtyřem z nich se podařilo se zraněními dostat na povrch vlastními silami a dalších 19 dělníků nezaznamenalo vážnější následky neštěstí. Jeden ze zraněných je ve vážném stavu v nemocnici.

O osudu skupiny, která uvízla asi 600 metrů pod povrchem, se několik hodin nic nevědělo, protože zával přerušil telefonní i optické kabely. Záchranáři nejprve nalezli skupinu 15 horníků a o něco později objevili i zbylou čtyřku.

Důl Rudna je nejhlubším důlním dílem společnosti KGHM a jedním z největších podzemních dolů na měď na světě, uvedl portál wp.pl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám