Hlavní obsah

V Británii zpřísní kvůli odposlechům dohled nad médii

– Londýn

Tři největší parlamentní strany v Británii uzavřely kompromisní dohodu, která má zpřísnit dohled nad tištěnými médii v zemi. Počítá s novým regulačním úřadem nebo s vysokými pokutami v případě porušení zákona. V pondělí bude o opatřeních přijímaných kvůli rozsáhlému skandálu s nelegálními odposlechy hlasovat parlament.

Foto: Reuters

Poslední vydání bulvárního nedělníku News of the World

Článek

"Myslím, že máme dohodu, která chrání svobodu tisku, což je v demokracii nesmírně důležité, ale zároveň chrání práva lidí, aby (novináři) neotočili jejich život vzhůru nohama," uvedla v pondělí Harrieta Harmanová z opoziční labouristické strany, která se jednání účastnila spolu s vládními konzervativci a liberálními demokraty.

Podle dohody, jíž trojice stran dosáhla ráno, má být vytvořen například tiskový regulační úřad, zavedeny pokuty do výše až jednoho miliónu liber (téměř 30 miliónů korun) i povinnost otisknout v určitých případech jasnou omluvu novin.

Vláda premiéra Davida Camerona se dostala pod velký tlak, aby vytvořila nový regulační rámec pro tištěná média, když před dvěma lety propukl skandál s odposlechy nedělníku News Of The World. Ukázalo, že bulvární média neodposlouchávala jen politiky a celebrity, ale také oběti zločinu, což pobouřilo velkou část obyvatel.

Kvůli nezákonným odposlechům bylo zatčeno množství novinářů a nedělník News of the World se přestal vydávat.

Následné vyšetřování odhalilo úzké vazby některých novinářů na přední politiky, včetně premiéra Camerona. Vedlo také k řadě doporučení, jak na média lépe dohlížet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám