Hlavní obsah

Nový papež není ani po třetí volbě, oznámil černý kouř nad kaplí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Ve Vatikánu ve středu pokračuje druhým dnem konkláve - shromáždění volitelů z řad kardinálů mladších 80 let, kteří ze svých řad vybírají nového papeže. Kardinálové už mají za sebou tři volby, ale nástupce odstoupivšího Benedikta XVI. zatím nezvolili, jak to ve středu před polednem ohlásil černý kouř z komína nad Sixtinskou kaplí. Další dva pokusy budou mít volitelé odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé s napětím sledují volbu papeže na Svatopetrském náměstíVideo: Reuters

 
Článek

Kardinálové mají každý den na zvolení čtyři pokusy, dvě volby dopoledne a dvě odpoledne.

Konkláve bylo zahájeno v úterý. Z prvních voleb pravděpodobně vzešel užší výběr kandidátů, o nichž může shromáždění dál debatovat.

Kardinálové rozhodují o nové hlavě římskokatolické církve v izolaci od okolního světa v Sixtinské kapli. Středeční volbu zahájili po ranní mši.

Foto: ČTK/AP

Úspěšnou volbu papeže oznámí až bílý dým z komína nad Sixtinskou kaplí.

Zvolení 266. papeže oznámí bílý dým z komína Sixtinské kaple. K úspěšné volbě je třeba 77 z celkem 115 hlasů pro některého z kandidátů.

Volba může trvat několik dnů, i když hlavní titulek středečního vydání italského deníku La Stampa hlásal: „Nový papež do zítřka“.

Komentátoři spekulují, že by jím mohl být Ital Angelo Scola, nebo třeba Brazilec Odilo Scherer, který by byl prvním papežem neevropského původu od doby, kdy pontifikát před téměř 1300 lety zastával Syřan Řehoř III., napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám