Hlavní obsah

Konkláve začalo. První den přinesl černý kouř, papež zvolen nebyl

Vatikán
Aktualizováno

První kolo volby papeže, která ve Vatikánu začala v úterý odpoledne, vítěze nepřineslo. Nad improvizovaným komínem Sixtinské kaple se krátce po 19:40 SEČ objevil černý kouř. Konkláve v první den trvalo přes dvě hodiny.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Černý kouř stoupá z komína Sixtinské kaple na znamení skutečnosti, že papež zvolen nebyl.

Článek

Černý kouř byl očekáván, signalizuje, že v prvním hlasování kardinálové nového papeže nevybrali.

Skupina 115 kardinálů mladších osmdesáti let se odebrala do Sixtinské kaple v úterý odpoledne. Jejich konkláve zvolí nástupce papeže Benedikta XVI., který rezignoval minulý měsíc. Volba může trvat několik dní.

Volbu provází přísné utajení

Kardinálové se dopoledne zúčastnili zvláštní mše za dobrou volbu papeže v bazilice Svatého Petra. Po vstupu do Sixtinské kaple každý z nich složil přísahu, že zachovají tajnost průběhu volby.

Foto: ČTK/AP

Ceremoniář Guido Marini zavírá za kardinály dveře do Sixtinské kaple.

Volbu provází přísné informační embargo, kardinálové jsou během volby zcela izolováni od okolního světa. Volba papeže může trvat týdny. Pro nového papeže musí hlasovat dvě třetiny sboru, tedy nejméně 77 kardinálů. Pokud není papež zvolen, volí se další dny a nanejvýš čtyři volební kola denně.

Vatikán dal najevo, že nová hlava římskokatolické církve by měla sloužit o Velikonocích, které letos spadají na přelom měsíce. Obecně se předpokládá, že jméno nového papeže bude oznámeno do konce týdne.

Foto: ČTK/AP

Kardinálové v bazilice Svatého Petra

Dosavadní papež Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, rezignoval na začátku února. Svůj odchod zdůvodnil pokročilým věkem. Oznámení vyvolalo šok v římskokatolické církvi, papež dobrovolně odešel z úřadu naposledy před sedmi stoletími.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám