Hlavní obsah

Odvolanému slovenskému arcibiskupovi zakázal Vatikán televizní pořad

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vatikán zakázal odvolanému slovenskému arcibiskupovi Róbertu Bezákovi vystupovat v médiích. Stále populární duchovní měl pravidelný pořad ve zpravodajské televizi TA3. Róberta Bezáka odvolal z čela trnavské arcidiecéze loni v létě papež Benedikt XVI.

Foto: Miroslav Földeši , ČTK

Róbert Bezák, archivní foto

Článek

Zákaz duchovnímu udělil prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, napsala agentura APA. O tomto kanadském duchovním se mimochodem spekuluje jako o jednom z vážných kandidátů na nového papeže. [celá zpráva]

Pro Bezáka byl televizní pořad jedinou možností, jak mohl oslovit věřící, protože od svého odvolání měl zakázáno sloužit mše. Část slovenských věřících se stále s odvoláním nesmířila a tuto možnost kontaktu s bývalým arcibiskupem přivítala. TA3 však musela pořad zastavit.

Server sme.sk citoval kněze Jána Sucháně, podle něhož Bezák přijal zákaz vystupování v médiích s pokorou. Bývalý arcibiskup požádal média, aby tento zákaz respektovala a poděkoval všem za přízeň.

Papež Benedikt XVI. loni odvolal Bezáka z funkce za dosud ne zcela vyjasněných okolností. Slovenská média uváděla jako možné důvody jeho příliš liberální přístup k homosexuálům nebo Bezákovu kritiku dřívějších finančních transakcí v Trnavské arcidiecézi. V jejím čele stál Róbert Bezák tři roky.

Podle církevního právníka Štefana Mordela mohl Vatikán považovat vystupování bývalého arcibiskupa v televizi za akt neposlušnosti. Církevní komentátor Imrich Gazda uvedl, že zákaz mediálního vystupování se dal očekávat, protože někdejší arcibiskup se pohyboval „na hraně“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám