Hlavní obsah

Na Islandu testovali masné výrobky kvůli konině. Nenašli vůbec žádné maso

– Reykjavík

Skandál s koňským masem namíchaným do potravin místo hovězího rozjel po celé Evropě kontroly masných výrobků. Na Islandu zkoumali mimo jiné slané koláče s hovězí náplní, jejichž test přinesl překvapující výsledek. Koninu neobsahovaly, ovšem ani po deklarovaných 30 procentech hovězího masa v nich nebylo ani stopy, stejně jako po žádném jiném živočišném proteinu. Hovězí koláče tak byly vhodné i pro vegany.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Článek

Podle serveru The Reykjavík Grapevine podrobil islandský Potravinový a veterinární úřad analýze produkty firmy Gæðakokkar, aby vyloučil, že je v nich místo hovězího masa obsaženo nedeklarované koňské, jako se to stalo na mnoha místech Evropy. Žádná koňská DNA ale nalezena nebyla.

Překvapení však čekalo experty, když v koláčích s hovězí náplní nenašli maso vůbec žádné. V masových kuličkách od stejné firmy, jež měly podle obalu obsahovat hovězí a jehněčí, sice maso bylo, ale žádné hovězí.

Úřad pro veřejné zdraví žádá po firmě Gæðakokkar, aby pirožky stáhla, a hodlá podniknout právní kroky pro porušení zákonů.

Majitel společnosti Magnús Níelsson řekl, že ho zjištění šokovalo a že si absenci masa v hovězích pirožcích nedokáže vysvětlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám