Hlavní obsah

Berlusconi obvinil prokuraturu, že novým obviněním brzdí vyjednávání o vládě

– Milán/Řím

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi obvinil v pátek před soudem v Miláně italskou prokuraturu ze spiknutí. Ve čtvrtek oznámila, že vyšetřuje Berlusconiho kvůli podezření z uplácení levicového senátora, který v roce 2008 přeběhl. Expremiér tvrdí, že obvinění bylo načasované tak, aby mu znepříjemnilo vyjednávání po nedávných volbách, v nichž jeho strana skončila těsně druhá.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Silvio Berlusconi hovoří k novinářům po soudním jednání v Miláně

Článek

Berlusconi kritiku prokuratury vtělil do své řeči, kterou pronesl během přelíčení milánského soudu v kauze Mediaset, v níž byl odsouzen na čtyři roky do vězení za daňové úniky při nákupu vysílacích práv, proti čemuž se odvolal.

Nejnovější vyšetřování, které v pátek Berlusconi kritizoval, se týká politické korupce. Úřady v Neapoli vyšetřují podezření, že senátor Sergio De Gregorio dostal tři miliony eur za to, že opustí vládnoucí středolevou koalici. Následkem toho padla v roce 2008 vláda premiéra Romana Prodiho. Podle zdrojů z prostředí italské prokuratury De Gregorio přiznal, že peníze od Berlusconiho přijal.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silvio Berlusconi přichází k souduVideo: Reuters

Co se týče samotného případu Mediaset, trvá Berlusconi na své nevině. "To, co je mi kladeno za vinu, zcela odmítám," řekl dnes. Zdůraznil, že nákup vysílacích práv, o než v daném případu jde, nemohl nijak ovlivnit. Obžaloba tvrdí, že v Berlusconiho mediální společnosti Mediaset se v 90. letech při pořizování práv podvádělo ve velkém.

Italská levice chce menšinovou vládu

Vůdce italské levice Pier Luigi Bersani, která vyhrála parlamentní volby, ale nezískala dostatek, aby mohla vládnout sama, však v pátek znovu odmítl možnost vytvoření velké koalice s pravicovým uskupením Silvia Berlusconiho. V rozhovoru pro páteční vydání listu La Repubblica připustil, že se pokusí o vytvoření menšinové vlády.

"Plán velké koalice neexistuje a nikdy existovat nebude," zdůraznil Bersani. Na dotaz, zda se pokusí o zformování menšinové vlády, Bersani odpověděl: "Nazývejte si to, jak chcete. Pro mě jde o vládu změny". Šéf levice, která má většinu v dolní komoře parlamentu, ale už ne v Senátu, řekl, že v nejbližší době předloží prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi sedmi- až osmibodový projekt vzniku nové vlády. Bersani dodal, že bude kandidovat na post premiéra.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Pier Luigi Bersani

Berlusconi po volbách možnost velké koalice nevylučoval s ohledem na patovou situaci v parlamentu. Její vyřešení uspořádáním dalších předčasných voleb by považoval za zbrklé.

Přirozenými spojenci Bersaniho umírněné levice jsou pouze centristé končícího premiéra Maria Montiho, kteří skončili čtvrtí. Ani jejich senátoři ale nestačí na dosažení potřebné většiny v Senátu.

Levicový politik neodpověděl na to, jakou roli při sestavování vlády si představuje u protestního a euroskeptického Hnutí pěti hvězdiček, které skončilo ve volbách třetí za pravicí. Bývalý komik Beppe Grillo v minulých dnech rezolutně prohlašoval, že nehodlá spolupracovat na vzniku kabinetu s žádnou z tradičních stran a nemíní ani žádné vládě s jejich účastí vyslovovat důvěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám