Hlavní obsah

Poláci pašovali z Česka samopaly a pistole

Právo, Pavol Minárik
Krakov

Polská policie zadržela v Krakově na jihu země desetičlennou skupinu mužů, která obchodovala především se samopaly Škorpion a pistolemi CZ nelegálně přivezenými z České republiky. Zbraně prodávali místním zločineckým gangům v přepočtu za více než 37 tisíc korun za kus. Informoval o tom ve středu mluvčí krakovské policie Dariusz Nowak.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Už koncem minulého roku se na černém trhu v Krakově objevilo větší množství moderních ručních zbraní. Policie zjistila, že černým dovozem zbraní, ale i příslušenství a nábojů se zaobíralo 10 Poláků ve věku mezi 26 až 56 let a jeden občan ČR, který byl jejich komplicem.

Polská policie podle Nowaka na případu úzce spolupracuje s českou policií, která už koncem roku 2012 „zatkla českého dodavatele ručních zbraní“.

Český komplic připravoval dodávky

Samotný ilegální obchod probíhal tak, že když měl český komplic připraveno víc kusů střelných zbraní, přijela za ním z Polska skupina pašeráků, která je rozebrané převážela do Krakova.

„O zbraně, především samopaly Škorpion kalibru 7,65 a pistole CZ kalibru 6,35 s tlumiči byl v podsvětí mimořádně velký zájem a po propašování do Polska se vždy bleskově a se ziskem rozprodaly,“ informovala policie.

„Všichni polští zadržení jsou už obviněni z nelegálního obchodu se zbraněmi i municí a tři z nich také z organizování a působení ve zločinecké skupině,“ uvedla ve středu Boguslawa Marcinowska z krakovské prokuratury. Obviněným hrozí tresty odnětí svobody až na 10 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám