Hlavní obsah

Bulharský prezident podpořil předčasné volby

– Sofie

Předčasné parlamentní volby jsou cestou, jak v Bulharsku odvrátit ohrožení národní bezpečnosti a zpochybnění demokratických pořádků. Po schůzi svého poradního bezpečnostního výboru to prohlásil prezident Rosen Plevneliev.

Foto: Reuters

Bulharský prezident Rosen Plevneliev (nalevo) hovoří 24. II. k demonstrantům.

Článek

Ještě v pondělí pověřil sestavením nového kabinetu stávajícího premiéra Bojka Borisova, který to odmítl, a na středu plánoval pověřit ustavením vlády lídra socialistické opozice Sergeje Staniševa.

Předčasné volby by se podle prezidenta měly konat v období mezi koncem dubna a polovinou května. "Veškeré úsilí je třeba vynaložit na posílení demokracie v zemi. Normální fungování státních institucí je ohroženo, je třeba zamezit krizi v parlamentu v době, kdy vláda odstoupila," řekl Plevneliev.

Stávající parlament by měl podle prezidenta do ukončení svého nynějšího mandátu provést naléhavé reformy. O prvních krocích včetně snížení cen elektřiny už poslanci podle médií jednají.

S konkrétními kroky vedoucími z krizové situace bude podle prezidenta veřejnost seznámena v příštích dnech. O "jasných termínech a jasných řešeních" chce sám prezident promluvit k národu ve čtvrtek.

Plevneliev pochválil Bulhary za "velmi demokratický projev názorů" a varoval před nepokoji. "Ústavu je dobré si prostudovat, než ji spálíte," vzkázal občanům. Stát podle něj zajistí v zemi klid a nadvládu práva. Zatímco některé požadavky demonstrujících je možné splnit, jiné jsou nerealistické, upozornil Plevneliev.

Ještě před zahájením schůze bezpečnostního výboru Plevneliev řekl, že do konce následujícího týdne bude mít Bulharsko přechodnou vládu. V zemi se již více než dva týdny konají masové demonstrace kvůli vysokým cenám energií, politické situaci v zemi a chudobě.

Další Bulhar se pokusil upálit

Podle agentury Focus se v úterý ve městě Radnevo ve středním Bulharsku třiapadesátiletý muž pokusil o sebevraždu upálením a s těžkými popáleninami byl převezen do nemocnice. Od minulého týdne jde už o třetí podobný případ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám