Hlavní obsah

Prezidentské volby na Kypru vyhrál konzervativec Anastasiadis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Prezidentské volby na Kypru vyhrál konzervativní politik Nikos Anastasiadis. Podle konečných výsledků získal v nedělním druhém kole 57,48 procenta hlasů, informovala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Vítěz prezidentské volby na Kypru Nikos Anastasiadis

Článek

Anastasiadisův soupeř, levicový kandidát Stavros Malas, svou porážku již uznal a vítězi gratuloval. "Teď potřebujeme jednotu, ale budu tvrdě kritizovat vše, co by nebylo v zájmu lidu nebo země," prohlásil Malas.

Šestašedesátiletý právník Anastasiadis slíbil voličům, rozladěným pokračující ekonomickou krizí a patnáctiprocentní nezaměstnaností, rychlou dohodu s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), od které si investoři slibují záchranu před bankrotem.

Kypr se obrátil na EU a MMF s žádostí o pomoc již loni. Země podle odhadů potřebuje úvěrovou podporu ve výši zhruba 17,5 miliardy eur (445 miliard Kč), což zhruba odpovídá ročnímu výkonu kyperské ekonomiky. Část věřitelů není přesvědčena, že bude Kypr schopen případnou pomoc splácet.

V Německu panuje silný odpor vůči pomoci, protože média tam popisují Kypr jako oblíbený daňový ráj pro bohaté Rusy. I v německých vládních kruzích panují obavy z praní špinavých peněz na ostrově.

Kypr se potýká s první recesí za téměř 40 let a více než rok nemá přístup na kapitálové trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám