Hlavní obsah

Atény zasáhla prudká povodeň, v autě zemřela řidička šokem

– Atény • Aktualizováno

Po několika hodinách prudkého lijáku doprovázeného bouřkou postihla v pátek hlavní město Řecka blesková povodeň. V Aténách byly zavřeny podchody i stanice metra. Mnoho ulic zaplavila špinavá voda, která přinesla nánosy bahna. Povodeň si vyžádala jednu oběť. Zřítil se jeden neobývaný dům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy v Řecku zatopily domy a uvěznily lidi v autech Video: Reuters

 
Článek

Obětí je 23letá řidička, která uvízla ve voze v  jedné ze zaplavených ulic. Okolní řidiči i náhodní kolemjdoucí ji sice vytáhli z auta včas, po převozu do nemocnice ale lékaři zjistili, že je již mrtvá. Zemřela patrně na zástavu srdce při utrpěném šoku.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Řekové odnášejí ženu, která byla zraněná při bleskové povodni.

„Byla to jedna z nejhorších bouřek, která postihla oblast velkých Atén od roku 1961,“ řekl velitel hasičů Sotiris Georgapulos stanici NET. "Jsem dvanáct let v úřadu a tolik vody jsem neviděl," uvedl starosta aténského předměstí Faliron Dionysios Hatzidakis. Za šest hodin napršelo tolik vody, co jindy za celý únor.

Voda se hnala s takovou silou, že před sebou hrnula auta. „Na několika aténských magistrálách jsou nepojízdná auta a museli jsme nasadit vozidla odtahové služby, aby vyčistila cestu,“ řekl představitel aténské dopravní policie. Místy také blokovaly ulice popadané stromy.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Vraky aut nahrnuté vodu na sebe

„Přijali jsme 700 telefonátů, abychom osvobodili lidi a uvolnili cesty,“ řekl velitel hasičů Vasilis Papageorgius, který uvedl, že muselo být nasazeno 60 jednotek hasičů. Velké štěstí měla jedna zaměstnankyně řeckého parlamentu, který byl naštěstí prázdný. Čistila ucpaný odtok a v tu chvíli praskla skleněná střecha. Musela se asi dvě minuty držet na rámu okna ve výši 18 metrů, než ji vytáhl policista.

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Řek se snaží ostranit auto ze zaplaveného podjezdu na předměstí Atén Faliro

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám