Hlavní obsah

Tři muslimové chtěli v Londýně spáchat atentát ničivější než v roce 2005

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnský soud ve čtvrtek usvědčil trojici mladých britských muslimů z přípravy pumových atentátů. Ty podle nich měly být ničivější než teroristické útoky v londýnské městské hromadné dopravě z roku 2005, kdy přišlo o život 52 cestujících.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Sedmadvacetiletý Irfan Khalid, 31letý Irfan Naseer a 27letý Ashik Ali byli shledáni vinnými z toho, že byli hlavními osnovateli předloni zmařených atentátů. Muži měli v úmyslu nechat explodovat bomby umístěné ve svých batozích.

Prokuratura uvedla, že muži, kteří byli indoktrinováni kázáními duchovního napojeného na teroristickou síť Al-Káida, chtěli způsobit krveprolití v masovém měřítku. Veřejně vyjadřovali úmysl stát se sebevražednými atentátníky.

Muže, kteří vlastní britské pasy a žili v Birminghamu, policie zatkla v místě jejich bydliště v září 2011. Úřady tehdy uvedly, že zatčením dohromady 12 osob překazily přípravu teroristického útoku na území Británie a operaci označily za nejvýznamnější protiteroristickou akci roku.

V souvislosti se spiknutím je obviněno několik dalších osob například ze zatajování informací nebo financování teroristické činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám