Hlavní obsah

Zraněných po náletu meteoritů přibývá, lidi v mrazech trápí vysklená okna

Čeljabinsk

Už na 1200, včetně 259 dětí, se podle sobotních zpráv zvýšil počet zraněných v důsledku pátečního dopadu roje meteoritů do oblasti Uralu. Většina utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna rozbila okna v širokém okolí. V nynějších až dvacetistupňových mrazech, které na Uralu panují, to představuje vážný problém, na jehož odstranění se úřady soustřeďují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád meteoritu způsobil četná zranění a škodyVideo: Reuters

 
Článek

Patrně nejhůře je na tom žena, která si zlomila páteř - agentura ITAR-TASS informovala, že v sobotu ji ve vážném stavu lékaři letecky dopravili do Moskvy.

Odhad škod úřady zvýšily z původních 400 miliónů rublů (asi čtvrt miliardy korun) na miliardu rublů (přes 630 miliónů korun).

Škody jsou patrné ve více než stokilometrovém okruhu kolem jezera Čebarkul, které leží asi 70 kilometrů západně od Čeljabinska a u něhož byl objeven kráter vytvořený zřejmě dopadem největšího meteoritu.

Tlaková vlna po nárazu vesmírného tělesa poškodila bezpočet oken stovek budov.

Do oblasti byly vyslány opravářské čety z jiných částí Ruska a ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov slíbil, že především poškozené školy a školky budou do pondělí funkční. Do odstraňování následků přírodní pohromy bylo podle gubernátora Čeljabinské oblasti nasazeno přes 24 000 lidí.

Počet obyvatel, kterým meteorický roj nějakým způsobem poškodil obydlí, je odhadován na 100 000.

Foto: Reuters

Tlaková vlna po nárazu vesmírného tělesa poškodila bezpočet oken stovek budov v oblasti kolem Čeljabinsku.

Ruské úřady současně organizují další pátrání po úlomcích meteoritů. Ty podle odborníků vznikly poté, co do zemské atmosféry rychlostí 72 000 kilometrů za hodinu pronikl meteor o hmotnosti údajně kolem deseti tun, který ve výšce třiceti až padesáti kilometrů nad zemským povrchem explodoval. Bohatý meteorický déšť podle ITAR-TASS zasáhl kromě Čeljabinské oblasti i čtyři další ruské regiony: Ťumenskou, Sverdlovskou a Kurganskou oblast a rovněž Baškortostán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám