Hlavní obsah

Mezi lidmi se přenáší infekce podobná SARS, varují britští lékaři

– Londýn

Britští zdravotničtí experti mají důkazy, že mezi lidmi se šíří nová respirační nemoc, kterou vyvolává smrtelně nebezpečný koronavirus SARS. V Británii se potvrdil přenos viru z člověka na člověka, nakazil se jím příbuzný dříve nemocného, uvedly weby BBC a Guardianu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek koronaviru

Článek

Zatím je ve světě potvrzeno jedenáct případů nákazou novým koronavirem, přičemž pět nemocných zemřelo, tři v Saúdské Arábii a dva v Jordánsku. Nemoc začíná podobně jako chřipka, ale vyvolává zápal plic a také selhání ledvin.

Nemoc zřejmě pochází z Blízkého východu. První smrtelný případ byl zaregistrován loni v září v saúdskoarabské Džiddě. Muž měl protilátky proti koronaviru, ale nikoli proti ostatním virům.

V Británii jsou evidovány tři případy; prvním byl muž, který se nakazil v Kataru a odletěl do Spojeného království na léčení. Selhávaly mu ledviny. Druhá nakažená osoba cestovala po Pákistánu a Blízkém východě. Třetím, který leží v nemocnici v Birminghamu, ovšem v oblasti, kde se virus vyskytuje, nebyl.

„Potvrzení nového případu nákazy koronavirem u osoby, která necestovala po Blízkém východě, naznačuje, že došlo k přenosu z člověka na člověka a to tady v Británii,“ řekl profesor John Watson z Úřadu ochrany zdraví. Dodává ale: „Ačkoli tento případ dává silné důkazy, že došlo k přenosu z člověka na člověka, nebezpečí nákazy je ve většině případů stále považované za nízké.“

Přesný původ nového viru zatím není znám, zřejmě se přenáší na člověka ze zvířat. Z přenosu jsou podezřelí netopýři.

Koronaviry jsou velkou skupinou virů, které mají obalenou jednořetězcovou RNA. Většina způsobuje vážné nákazy zvířat, jako je bronchitida u drůbeže nebo průjem prasat či záněty pobřišnice u koček. Později se ale objevily i koronaviry způsobující nachlazení u lidí a v roce 2003 byl zjištěn nebezpečný virus SARS, jímž se nakazilo přes osm tisíc lidí, z nichž 774 zemřelo.

V ČR se nový koronavirus zatím neobjevil.

Reklama

Výběr článků

Načítám