Hlavní obsah

Odcházející papež před třemi měsíci podstoupil operaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež Benedikt XVI., který v pondělí oznámil, že koncem února odstupuje z čela katolické církve, podstoupil před necelými třemi měsíci v naprosté tajnosti na římské klinice operaci, při které mu byl nahrazen kardiostimulátor. Oznámil to v úterý italský list Il Sole 24 Ore. Podle Vatikánu však šlo jen o výměnu baterie kardiostimulátoru.

Foto: ČTK/AP

Papež Benedikt XVI.

Článek

Pětaosmdesátiletý papež byl podle deníku operován v nemocnici Pia XI. týmem, který vedl kardiochirurg Luigi Chiariello, pečující o papežovo zdraví již deset let. Pacient zvládl operaci velmi dobře, dokonce nevynechal ani jediné setkání s věřícími.

Vatikán následně vůbec poprvé připustil, že papež má kardiostimulátor. Ale mluvčí Federico Lombardi uvedl, že Benediktovi byl kardiostimulátor voperován "dlouho" před tím, než se stal papežem, a poslední zdravotní zákrok představoval pouhou rutinní výměnu baterie.

Profesor Chiariello se zdržel vyjádření.

Pětaosmdesátiletý pontifik při pondělní schůzce svého poradního sboru (konzistoře) oznámil, že cítí tíhu stáří a že mu na řádné vykonávání úřadu nezbývají síly. [celá zpráva]

Mluvčí Vatikánu v úterý oznámil, že papež se naposledy rozloučí s věřícími na Svatopetrském náměstí 27. února. Na otázku, proč papež oznámil abdikaci 28. února právě ve 20:00, řekl, že to nemá nic společného s právními důvody. "V tuto denní dobu obvykle končí pracovní den Svatého otce," řekl Lombardi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám