Hlavní obsah

Postřelenou pákistánskou školačku Malalaj propustili z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Patnáctiletá pákistánská školačka Malalaj Júsufzaiová, kterou loni postřelili islámští radikálové Tálibánu, propustili v pátek z nemocnice v britském Birminghamu, kde se léčila, uvedla BBC. Utrpěla velmi vážná zranění hlavy. Musela prodělat několik operací.

Foto: Reuters

Malalaj Júsufzaiová na archivním záběru

Článek

O propuštění informovala nemocnice, podle níž se Malalaj "dobře zotavuje". Nyní bude pokračovat v rekonvalescenci v dočasném domě své rodiny v Birminghamu a do nemocnice bude jen docházet na kontroly. V Británii ještě nějakou dobu Malalaj zůstane, její otec Ziáuddín dostal v Birminghamu diplomatický post na pákistánském konzulátu.

Dívka se léčila v birminghamské nemocnici, která se specializuje na léčbu britských vojáků zraněných v Afghánistánu. V neděli prodělala další dvě náročné operace - rekonstrukci poraněné lebky a chirurgický zákrok ve vnitřním uchu, který měl obnovit její sluch.

Dívčin vzkaz

"Dnes můžete vidět, že jsem naživu, že mohu mluvit, že vidím," řekla v pondělí na kameru. "Den ode dne je mi lépe, protože se za mě všichni lidé modlí.“

Pákistánka oznámila, že zakládá fond pomoci nesoucí její jméno, který má zajistit dosažitelnost vzdělání pro chudé děti. Podle agentury Reuters je ve fondu, který Pákistánka založila, už nyní částka deset milionů dolarů.

Právě její snaha šířit osvětu mezi nemajetnými dívkami v Pákistánu byla důvodem říjnového útoku militantních extremistů. [celá zpráva]

Mladá Pákistánka vyvolala nenávist islámských radikálů také svým blogem na BBC, ve kterém popisovala život pod vládou Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám