Hlavní obsah

Německá ministryně školství přišla kvůli opisování o titul

Berlín

Rada filozofické fakulty univerzity v Düsseldorfu odebrala doktorský titul německé ministryni školství Annette Schavanové podezřelé z opisování v dizertační práci. Po několikahodinovém jednání rady to v úterý oznámil její předseda Bruno Bleckmann. Pro blízkou spojenkyni kancléřky Angely Merkelové to může znamenat její konec ve vládě.

Foto: ČTK/AP

Annette Schavanová

Článek

Právní zástupci Schavanové oznámili, že rozhodnutí napadnou u soudu. Sama ministryně pak ve středu z cesty do JAR vzkázala, že odstoupit nehodlá.

Ministryně již od loňského roku čelí obvinění, že ve své práci předložené v roce 1980 špatně citovala a uváděla nesprávné prameny. Schavanová sice připustila některé "chyby ze spěchu", podezření z úmyslného podvádění při sepisování vědecké práce ale rezolutně odmítla.

Fakultní rada univerzity se však v úterý podle agentury DPA shodla, že v dizertaci systematicky a záměrně uváděla myšlenky, které nepocházely od ní.

Pro odebrání titulu hlasovalo 12 členů rady, dva byli proti a jeden se zdržel. Schavanová, která se jednání neúčastnila, neboť je pracovně v Jižní Africe, může rozhodnutí do jednoho měsíce napadnout u správního soudu v Düsseldorfu. Její advokáti už oznámili, že tak učiní.

Merkelová až dosud za bývalou místopředsedkyní svých křesťanských demokratů (CDU) stála, podle německých médií je ale těžko představitelné, aby ministryně odpovědná za vědu a školství ve funkci po ztrátě titulu zůstala.

Schavanová není první

Svým odchodem by rozšířila řady politiků, které opisování ve vědecké práci stálo křeslo.

K nejvýše postaveným "obětem" těchto afér patří bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni v dubnu poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.[celá zpráva]

O titul doktora práv přišel předloni také tehdejší populární německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám