Hlavní obsah

Alžírské peklo: při nelítostném zásahu armády vybuchovala auta plná rukojmích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast/Dublin
Aktualizováno

Po zásahu alžírské armády v zařízení na těžbu plynu Tiganturin se ve čtvrtek dostal na svobodu 36letý Ir Stephen McFaul. Popsal metody teroristů i tvrdý zásah alžírské armády, která nebral ohled na životy lidí.

Foto: Reuters

Stephen McFaul se svými syny na nedatovaném snímku

Článek

O tom, že je Stephen McFaul na svobodě, informoval i irský vicepremiér Eamon Gilmore. Uvedl, že utekl během zmatků, když se alžírská armáda pokoušela zabránit převozu rukojmích. Gilmore dodal, že únosci navlékli rukojmím vesty s plastickou trhavinou.

McFaul sdělil, že je únosci převáželi v jeepech, když na ně ze vzduchu začali útočit alžírské vrtulníky. Viděl, jak čtyři jeepy plné rukojmích explodovaly. Jeho havaroval, čehož využil a utekl.

Foto: Handout, Reuters

Stephen McFaul na fotografii z roku 2005

Zatímco alžírské zdroje hovoří o tom, že vrtulníky byly využity k vyzvednutí rukojmí, teroristé tvrdili, že ostřelovaly celý komplex při nízkých průletech. Alžírská armáda uvedla, že vrtulníky nasadila, když se pokoušeli teroristé uprchnout. [celá zpráva]

Těžké hodiny zažívala i McFaulova rodina. Jeho matka Marie vypověděla: „Volal mi v devět, že ho zadržuje Al-Káida. Unesla ho. Chtěl, abych kontaktovala irskou vládu, protože (únosci) chtěli publicitu. Byla to noční můra. Nechci to znovu zažít. Nevrátil by se. Měl by vzít práci tady v Belfastu jako my všichni.“

Mluvil s ním i jeho bratr Mark. Rodina měla obavy z alžírského zásahu, protože při hovoru bylo stále slyšet střelbu

Své ženě Angelině McFaul zavolal ve tři ráno, že je v pořádku, uvedly listy Irish Times a Daily Telegraph: "Jsem na svobodě, lásko, jsem na svobodě."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry areálu pro těžbu plynu v AlžírskuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám