Hlavní obsah

Češi jsou venku z řeckého vězení

• Aktualizováno

Dvojice Čechů, kterou od září zadržovaly řecké úřady kvůli podezření ze špionáže, se ve středu dostala na svobodu poté, co zaplatila celkovou kauci 10 000 eur (zhruba čtvrt miliónu korun). Uvedlo to české ministerstvo zahraničí. Večer dvojice přiletěla z Limnosu do Atén.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Listopadová demonstrace příbuzných a přátel za propuštění Ivana Buchty a Martina Pezlara.

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR právě obdrželo informaci, že dva čeští občané Ivan Buchta a Martin Pezlar, kteří byli od září 2012 zadržováni v Řecku, byli propuštěni po předchozím složení kauce z vazby,“ uvedl tiskový odbor úřadu.

Na české ambasádě v Aténách dostanou muži náhradní cestovní doklady pro cestu do vlasti. Buchta s Pezlarem se vrátí do ČR ve čtvrtek, diplomacie jim nabídla možnost ve středu přespat v prostorách ambasády.

Řekové vinili Čechy z vojenské špionáže. Oba pracují ve firmě vyrábějící počítačové hry. Podle Řeků na ostrově Limnos natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro vznikající bojovou počítačovou hru. Jejich zaměstnavatel i advokátka to odmítli.

Na obranu zadržovaných se postavil i prezident Václav Klaus, když se dopisem obrátil na svůj řecký protějšek Karolose Papouliase s žádostí, aby byli Češi propuštěni.

Češi se podle slov šéfa české diplomacie musejí dál před řeckými úřady zodpovídat, ale stíháni budou na svobodě. V případě odsouzení jim hrozí 5 až 20 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám