Hlavní obsah

V čele Jižní Koreje poprvé stanula žena

Prezidentkou Jižní Koreje byla ve středu zvolena Pak Kun-hje, jež se tak stala první ženou v čele státu. Ve volbách získala skoro 52 hlasů, její soupeř Mun Če-in dostal 48 procent. Výsledek vychází ze součtu 92 procent hlasů, uvedla agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Nová jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Článek

Pak Kun-hje zvítězila i přesto, že je dcerou někdejšího vojenského diktátora ze 60. a 70. let Pak Čong-hia. Otec 60leté političky nechal jejího současného rivala Mun Če-ina věznit za politické aktivity. Už před volbami patřila Pak mezi favority.

"Toto je vítězství, které lidé přinesli v naději na překonání krize a zotavení ekonomiky," řekla stoupencům v centru Soulu vítězná kandidátka, která se ujme funkce hlavy státu na pět let v únoru.

Pak Kun-hje je svobodná a bezdětná.

V Jižní Koreji je zhruba 40 miliónů oprávněných voličů. Současný prezident I Mjong-bak na tento úřad nekandidoval, ústava totiž umožňuje jen jedno funkční období. Účast voličů v hlasování podle agentury Reuters byla vyšší než 70 procent navzdory mrazivým zimním teplotám.

Nebude zvyšovat daně, spíš bude škrtat

Příští hlava státu čtvrté největší asijské ekonomiky se bude muset vypořádat s nepřátelskou Severní Koreou pod vedením mladého a nevyzpytatelného vůdce Kim Čong-una, ale také se zpomalující jihokorejskou ekonomikou.

Pak Kun-hje lákala voliče na sociální politiku a slibem, že nebude zvyšovat daně a namísto toho bude spíš škrtat, aby se neplýtvalo ve výdajích. Mun sliboval mimo jiné nová pracovní místa, zvýšení příspěvku v mateřství a zdanění těch nejbohatších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám