Hlavní obsah

Předáci Evropské unie převzali Nobelovu cenu za mír

Oslo
Aktualizováno

V norském hlavním městě Oslo v pondělí převzali Nobelovu cenu za mír za Evropskou unii její tři přední představitelé - předsedové Evropské rady Herman Van Rompuy, Evropské komise José Manuel Barroso a Evropského parlamentu Martin Schulz. Podle předsedy norského komitétu Throbjörna Jaglanda je díky Evropské unii starý kontinent světadílem míru.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Předsedové Evropské rady Herman Van Rompuy, Evropské komise José Manuel Barroso a Evropského parlamentu Martin Schulz s Nobelovou cenou za mír (zleva doprava).

Článek

„Cenu jménem Evropské unie přijímáme s hlubokou pokorou a díky,“ prohlásil po převzetí ceny šéf Evropské rady Van Rompuy. „Mír není jen absence války, je to ctnost, je to stav mysli, dispozice k blahosklonnosti, důvěře a spravedlnosti,“ připomněl Barroso slova filozofa Benedikta Spinozy.

„Tím, že předáváme Nobelovu cenu míru, můžeme oslavit, že Evropa od konce války představuje kontinent míru. To není nic zaručeného, každý den se o to musíme zasazovat,“ prohlásil Jagland a připomněl historii evropské integrace po dvou světových válkách.

Šéf poroty udělující cenu za mír poznamenal, že také dnes Evropa prochází „značnými těžkostmi“ v souvislosti s ekonomickou krizí. V té souvislosti řekl, že evropské země by měly spolupracovat a vyvarovat se nacionalismu a protekcionismu, aby se neopakoval scénář událostí vedoucích k druhé světové válce v souvislosti s propadem ekonomiky Německa a nástupem nacionálního socialismu, fašismu a nacismu.

„To řešení nyní není směřováno tak, aby státy hrály samy za sebe a aby byly zraňovány slabé menšiny. Je to jediný způsob, jak se dostat z problémů,“ prohlásil Jagland. Dodal, že společná přítomnost německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Francoise Hollanda činí akt předání ceny za mír pro EU „symbolickým a zvláštním“.

Klaus: Česká neúčast nestojí za řeč

Pondělního předávání se za Českou republiku účastnil český velvyslanec. Premiér Petr Nečas ani prezident Václav Klaus na ceremoniál nejeli. Podle prezidenta Klause neúčast českých špiček „nestojí za řeč“.

"Kdyby to nerozehrála (média), tak by si toho v tom Oslu vůbec nikdo nevšiml. Nepovažuji to za významnou věc, která vůbec stojí za diskusi,“ uvedl Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám