Hlavní obsah

Demonstrace proti úsporám v Evropě provázely šarvátky s policií

Desetitisíce lidí demonstrovaly ve středu zejména na západě a jihu Evropy proti úsporným opatřením svých vlád, která si vynutila vleklá hospodářská krize. Protesty provázející Den evropské mobilizace, který vyhlásila Evropská odborová konfederace (CES), se neobešly bez násilností, jež si vyžádaly desítky zraněných ve Španělsku a několik dalších v Itálii a rovněž v Portugalsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace ve Španělsku se zvrtly v potyčky s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Ve Španělsku, kde byla stejně jako v Portugalsku vyhlášena kvůli rozpočtovým škrtům tamějších vlád generální stávka, zasáhla madridská policie proti demonstrantům gumovými projektily. Při potyčkách utrpělo zranění přes 50 osob, z toho téměř dvě desítky příslušníků pořádkových sil. Dalších více než 80 lidí bylo zatčeno.

Stávka v zemi ochromila zejména průmysl a dopravu. Zrušeno bylo například na 700 leteckých spojů, jezdila nejvýše třetina autobusů a vlaků. Podobná situace panovala v Portugalsku, kde byla veřejná doprava ochromena především v metropoli Lisabonu. V dalších zemích se zaměstnanci připojili k dnešní akci většinou čtyřhodinovou stávkou.

Prvních šest zraněných mezi policisty bylo hlášeno také z Itálie, kde se dějišti nejostřejších střetů mezi přívrženci krajní levice a policií stala města Turín a Milán. Do manifestací se zapojily tisíce zejména studentů a nezaměstnaných mladých lidí i v dalších městech, zejména v Římě a Neapoli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti úsporám v ŘíměVideo: Reuters

V portugalské metropoli Lisabonu zaútočila policie před budovou parlamentu s obušky proti několika tisícům demonstrantů, kteří po nich zhruba hodinu házeli kameny a odpadky. Několik lidí bylo zraněno už před policejním výpadem, a to kameny hozenými jinými protestujícími. Nejméně jedna osoba byla hospitalizována.

Demonstrace a další protestní akce obyvatel se konaly také například v Řecku, kde se v metropoli Aténách sešlo na 5000 osob. Podle agentury AFP se protestní pochody konaly také ve 130 městech ve Francii, jejichž účastníci žádali "práci a solidaritu v Evropě" a brojili "proti úsporám".

V Německu, Belgii a Nizozemsku naplánovaly odbory symbolické akce, které se obešly bez zastavení práce. Provoz byl přerušen pouze u rychlovlaků Thalys zajišťujících spojení mezi Francií a Belgií. V Bruselu byl na programu průvod kolem velvyslanectví evropských zemí s cílem krátce demonstrovat před sídlem Evropské komise.

Reklama

Související články

Evropa stávkuje proti úsporným opatřením

Evropu ve středu zasáhla vlna protestů proti úsporným opatřením prosazovaným jednotlivými vládami. Ve Španělsku a Portugalsku se konají generální stávky,...

Výběr článků

Načítám