Hlavní obsah

Na Ukrajině vyhrála Janukovyčova strana a prohrála demokracie, soudí OBSE

Ukrajinská vládní Strana regionů se stala jasným vítězem nedělních ukrajinských parlamentních voleb. Vyplývá to z průběžných výsledků, které zveřejnila ukrajinská volební komise po sečtení zhruba dvou třetin odevzdaných hlasů. Evropští pozorovatelé označili volby za "ústup od demokracie". Vězněná vůdkyně opozice, bývalá premiérka Julija Tymošenková již vyhlásila hladovku na protest proti falšování výsledků voleb.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinská volební komise sčítá hlasy.

Článek

Průběžné výsledky ukazují, že stranu regionů prezidenta Viktora Janukovyče po sečtení víc než 60 procent hlasů podpořilo 34,71 procenta voličů, jejího hlavního soupeře, opoziční blok Vlast expremiérky Tymošenkové 22,17 procenta voličů. Na třetím místě jsou se 14,84 procenta hlasů komunisté, kteří v dosavadním parlamentu vystupovali jako hlavní spojenec vládní Strany regionů.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v komuniké označila ukrajinské volby za "ústup od demokracie", zejména s ohledem na věznění vůdkyně nejsilnější opoziční strany Tymošenkové.

Podle zástupkyně OBSE Walburgy Habsburgové Douglasové kampaň doprovázelo zneužívání státních prostředků a nadměrná role peněz. "Demokratický proces na Ukrajině zaznamenal ve srovnání s minulým hlasováním v některých aspektech ústup," konstatovala švédská politička s habsburskými kořeny. "Neměli bychom navštěvovat věznice, abychom se setkávali s klíčovými politickými osobnostmi země," poznamenala.

Kritiku OBSE rezolutně odmítl ukrajinský ministerský předseda Mykola Azarov. "Tvrdit, že volby byly nespravedlivé, je jako vydávat černou za bílou," řekl v Kyjevě novinářům.

Pozorovatelé z postsovětských států naopak volby pochválili. Podle ruského pozorovatele Vladimira Garkuna hlasování poznamenaly jen menší technické nedostatky, které neměly podstatnější vliv na výsledek.

V parlamentu to bude zřejmě vřít

Za největší volební překvapení média shodně označují výsledky liberálů a nacionalistů. Liberální strana Udar světové boxerské hvězdy Vitalije Klička získala 12,88 procenta hlasů, národně orientovaná strana Svoboda 8,52 procenta. V ukrajinském parlamentu tak usednou boxer Kličko a vůdce nacionalistů Oleh Ťahnybok, dvě výrazné politické osobnosti, které ve sněmovně mohou ještě více rozbouřit už beztak žhavou parlamentní atmosféru.

Podle ukrajinských médií se do parlamentu v obvodech s většinovým systémem hlasování dostalo i několik desítek nezávislých kandidátů, kteří se v budoucích koaličních rozhovorech mohou stát jazýčkem na vahách. Znalci ukrajinské politické scény tvrdí, že většina nezávislých má blíže k prezidentu Janukovyčovi, což vyhlídky jeho Strany regionů na vládnutí posiluje.

Strana regionů by podle neúplných výsledků mohla v novém parlamentu obsadit 205 křesel ze 450. Spolu s komunisty a spřízněnými nezávislými poslanci by jí to mělo přinést nejméně 226 hlasů nutných k zajištění parlamentní většiny.

Ruština a nákladná kampaň

Vítězství Janukovyče přičítají první komentáře částečně zavedení ruštiny jako faktického druhého státního jazyka v hustě osídlených ruskojazyčných oblastech na východě a jihu země, částečně i zvýšení platů ve státním sektoru, k němuž se prezident odhodlal navzdory neutěšené hospodářské situaci.

Volební úspěch Strany regionů umožnila také finanční podpora mocných podnikatelských skupin, které tradičně stojí za Janukovyčem. Kritici poukazují i na to, že vládní strana v kampani hojně využívala státních prostředků a podpory médií, která kontroluje.

V neděli se hlasovalo i v Kačanivské věznici v Charkově, kam loni soud poslal expremiérku Tymošenkovou k výkonu trestu sedmiletého vězení. Její strana ale mezi osazenstvem věznice neuspěla, drtivé vítězství si tam připsala Strana regionů. Sama Tymošenková hlasovala v charkovské civilní nemocnici, kde si už řadu měsíců léčí nemocnou páteř.

Podle prvních reakcí zahraničních pozorovatelů proběhly volby vcelku transparentně a bez větších komplikací. Některé zahraniční mise ale upozorňovaly na skupování volebních hlasů, rozdávání "volebních dárků" a technické problémy při sčítání hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám