Hlavní obsah

V Řecku zadrželi novináře, zveřejnil seznam lidí se švýcarskými konty

Atény

Šéfredaktor řeckého časopisu Hot Doc Kostas Vaxevanis byl v neděli zadržen a vyslýchán policií, protože v sobotu vyšel seznam dvou tisíc jmen bohatých Řeků, kteří měli v roce 2007 uloženo ve švýcarské bance HSBC 1,95 miliardy eur. Jsou na něm i tři exministři a poradce premiéra. Seznam předala v roce 2010 současná šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, když ještě byla francouzskou ministryní financí.

Řeckého novináře zatkli za vyzrazení jmen vlivných ŘekůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V pondělí řecký soud rozhodne, zda Vaxevanis bude souzen. Prokuratura ho viní z porušení zákona o ochraně osobních údajů, protože není jasné, zda lidé na seznamu porušili zákon.

"Žalobce vydal zatykač na Vaxevanise, protože zveřejnil seznam jmen bez výslovného svolení a porušil zákon na ochranu osobních údajů," uvedl policejní zdroj a dodal: „Není tu žádný důkaz, že lidé nebo společnosti na tomto seznamu porušili zákon. Není tu ani žádný doklad, že porušili zákon o daňovém úniku nebo o praní peněz.“

Na seznamu je 2059 jmen firem a lidí, osob je 1991, ne vždy ale jde o Řeky.

Foto: Icon, Reuters

Kostas Vaxevanis opouští kancelář prokurátora v Aténách

Na seznamu je exministr kultury

Kromě známých podnikatelů, právníků, lékařů, umělců, ale i novinářů a i překvapivě bohatých "žen v domácnosti" obsahuje taktéž jména obchodníků, kteří zkrachovali. Jsou na něm i desítky politiků a zaměstnanců ministerstva financí, mimo jiné i tří bývalých ministrů včetně exministra kultury Giorgiose Vulgarakise z vládnoucí pravicové strany Nová demokracie, jenž ale popírá, že by se dopustil čehokoli špatného.

Před kulturou ale měl na starosti vnitro a obchodní loďstvo. Účet spravoval se svou ženou spolu s offshoreovou společností v Libérii. Už jednou byl vyšetřován kvůli korupci, ale nic se mu neprokázalo. Sám popíral i vlastnictví účtu v Ženevě.

Jeden z exministrů zemřel, ale další je poradcem současného premiéra Antonise Samarase, který prosazuje politiku škrtů.

Vaxevanis zveřejnění komentoval slovy: „Místo toho, aby se zatýkali lidé, kteří se vyhýbají placení daní a ministři, kteří měli tento seznam v rukou, zkoušejí umlčet pravdu a svobodu tisku.“

Seznam se ztratil

Francie předala seznam bohatých Řeků s konty ve švýcarské bance HSBC v roce 2010, když ho zveřejnil jeden ze zaměstnanců banky Herve Falciani, který má být souzen ve Švýcarsku a ve Španělsku. Řecké ministerstvo financí jej ale nevyužilo, a listina z roku 2007 se dokonce ztratila. Znovu se objevila až letos. Není zatím jasné, zda je skutečně pravý.

Řecká finanční policie podle místních médií již srovnává některá jména s daňovými přiznáními, aby zjistila, zda nedošlo k jejich neoprávněnému krácení. Řecký nejvyšší soud v pátek podle serveru news247.gr naléhal, aby obsah seznamu byl urychleně předán parlamentu. V posledních týdnech seznam rozvířil mnoho spekulací a v sobotu ho otiskl magazín Hot Doc, jenž tvrdí, že mu ho zaslal anonym.

Mezi běžnými obyvateli krachujícího Řecka roste v době tvrdých úsporných opatření hněv vůči politikům a bohaté elitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám