Hlavní obsah

Moderátor BBC osahával dívku i v živém vysílání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pověst a desítky let trvající popularita britského „strýčka Jedličky“ a uvaděče kdysi oblíbené hitparády britské stanice BBC Jimmyho Savila rok po jeho smrti během několika posledních dnů vzala za své. Objevují se stále nová nařčení, že zneužíval nezletilá děvčata i chlapce. Policie za necelý měsíc, kdy skandál otřásá britskou veřejností, eviduje na 300 případů údajného zneužití.

Moderátor Jimmy Savile osahával dívku během vysílání

 
Článek

Server deníku The Sun v sobotu navíc zveřejnil dávné video, na němž Savile osahává dívku v živém televizním vysílání, zatímco s úsměvem na rtech hovoří do kamery. Listu se po letech podařilo oběť vypátrat.

Záznam pochází z konce listopadu 1976. Savile se v jeho závěru loučí s 20 milióny diváků, které hitparáda pravidelně přitahovala k obrazovkám, obklopen slečnami ve studiu. Je mu vidět jen část trupu a hlava, nicméně z jeho slov a především z reakce dívky po jeho pravici je patrné, že ji nějakým způsobem obtěžoval.

„Něco vám povím, na tohle by se dalo si zvyknout,“ usmívá se na záznamu Savile do kamery poté, co šokovaná 19letá Sylvie Edwardsová po jeho pravici vyjekne a se zamrzlým úsměvem na rtech se opakovaně snaží dostat z moderátorova dosahu. To se jí ale nepodařilo, protože kolem byla spousta lidí.

Nikoho to nezajímalo

Nyní Sylvia uvedla, že jí Savile zajel rukou pod sukni a nepřestával ji osahávat až do samotného konce. „Cítila jsem, jak se jeho prsty dostávají až k mému zadku. Bylo to nechutné. Byla jsem tak překvapená, že jsem vykřikla. Nevěděla jsem, co mám dělat. Ale on se jen smál a pokračoval v osahávání, zatímco mluvil do kamery. Zachvátila mě panika a snažila jsem se dostat od něj pryč, ale bylo tam tolik lidí, že to nešlo. Když jsem se pokusila posadit, pořád tam měl ruku a znovu mi sáhl na zadek,“ řekla Sunu dnes 55letá Sylvia z londýnské čtvrti Twickenham.

„Bylo mi hanba, protože to bylo v živém vysílání v televizi a všichni mí přátelé a rodina se dívali. Nejhorší na tom bylo to, že se choval, jako by se nic nestalo. V přímém přenosu mě sexuálně obtěžoval a nikoho to nezajímalo,“ dodala.

Rozhodla se, že na skutečnost někoho upozorní. „U kamery stál muž se sluchátky na uších, zdálo se, že je vedoucím vysílání. Tak jsem k němu šla a řekla jsem mu, že mi Jimmy Savile právě sahal pod sukni,“ popsala Sylvia. Pracovník BBC jí ale nepomohl. „Byl na mě naštvaný a řekl mi, ať zmizím. Řekl, že Jimmy jenom tak blbnul a já jsem hloupá. Pak prohlásil, že má práci a odstrčil mě, protože jsem mu stála před kamerou,“ podotkla žena.

BBC prý o Sevileho pedofilii věděla už dávnoVideo: Novinky/Reuters

Sylvia poznamenala, že tehdy byla naivní a pohlavně nezkušená, navíc v šoku. Nevěděla, na koho se obrátit a co říct. „Pokusila jsem se na to zapomenout, ale když se na to teď dívám zpětně, byla bych radši, kdybych v sobě našla víc odvahy a stěžovala si dál,“ říká dnes.

Řády mu zůstanou

Jimy Savile zemřel v loňském roce v 84letech jako zbožňovaný filantrop podporující množství charit a společenských podniků. Policie prošetřuje téměř 300 nařčení ze sexuálního zneužití. Vyšlo také najevo, že policie dříve několikrát neprošetřila nařčení vůči jeho osobě.

Za své zásluhy byl britskou královnou dekorován rytířským titulem Sir a vyznamenání mu udělil i papež. Vedení katolické církve v Anglii a Walesu odeslalo do Vatikánu žádost o odejmutí posmrtném odejmutí řádu, uvedla BBC. Podle Vatikánu to však není možné, upozornila agentura AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám