Hlavní obsah

BBC zažívá nejhorší krizi, snažila se tutlat pedofilní skandál okolo Savileho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Editor nočních zpráv BBC Peter Rippon, který zabránil odvysílání reportáže o tom, že moderátor Jimmi Savile zneužíval mladé dívky, odstoupil z funkce, uvedla v pondělí BBC. Slavná britská rozhlasová stanice čelí tvrdé kritice, že se skandál okolo Savileho pokoušela ututlat a loni bránila natočení a odvysílání reportáže, která odhaluje jeho pedofilii.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Jimmi Savile na archivním snímku

Článek

„BBC oznamuje, že Peter Rippon odstupuje z funkce s okamžitou platností,“ stojí v prohlášení britské stanice.

Rippon zdůraznil, že reportáž nenechal loni odvysílat z vlastního rozhodnutí a nebyl pod žádným tlakem. Důvodem podle něj bylo zpracování reportáže a nedostatek důkazů. Vadilo mu, že se věnovala jen tomu, proč policie odložila případy, kde byl Savile obviněn z pedofilie, a ne tomu, zda bylo nařčení pravdivé.

BBC sdělila, že jeho důvody pro neodvysílání reportáže nebyly adekvátní.

Meirion Jones, produkční loňské reportáže o Savilem už loni Rippona varoval, že kvůli němu stanice může čelit obvinění z utajování jednoho z nejhorších pedofilních skandálů v dějinách Spojeného království. "Byl jsem si jist, že celá věc stejně tak či onak vyjde najevo ... a BBC bude obviněna, že ji kryla," řekl Jones. "Napsal jsem Peterovi mail, že je reportáž dostatečně silná a že když se neodvysílá, hrozí, že to významně poškodí reputaci BBC," uvedl Jones v pondělním pořadu BBC Panoarma.

Tlak shůry

V tomto pořadu také zazní, že Rippon byl pod tlakem šéfů, aby reportéři neprozkoumávali Savileho minulost. Současný ředitel BBC George Entwistle loni varoval, že případné zkoumání minulosti by ohrozilo předvánoční program, kde byl nedávno zesnulý Savile oslavován jako klíčová osobnost pořadu Jimmy to spraví.

Zasloužilý reportér BBC John Simpson dění komentoval pro Panoramu: „Je to ta nejhorší krize, kterou si pamatuju za svých skoro padesát let v BBC." Načež velmi otevřeně vzhledem ke svému dlouholetému zaměstnavateli dodal: „Nemyslím si, že s tím BBC zacházela zvlášť dobře.“

Loni zesnulý Savile je podezřelý, že zneužíval ženy a mladé dívky po celou svou čtyřicetiletou kariéru u BBC. [celá zpráva]

Do skandálu mohli být zapleteni i další jeho blízcí spolupracovníci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám