Hlavní obsah

Eurokomisař rezignoval kvůli lobbistické aféře

– Brusel
Novinky,

Evropský komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku John Dalli z Malty složil v úterý svou funkci kvůli vyšetřování pokusu ovlivnit legislativu týkající se tabákového průmyslu. Přestože Dalli složil funkci, zcela odmítl výsledky vyšetřování jako nepodložené, uvedla BBC.

Foto: ČTK/AP

Eurokomisař John Dalli

Článek

Evropský úřad pro boj s podvody Olaf zjistil, že jeden maltský obchodník se pokusil využít svých kontaktů s Dallim pro to, aby získal finanční prospěch. Chtěl, aby eurokomisař ovlivnil budoucí evropskou legislativu v oblasti tabákových produktů, uvedla Evropská komise.

Podle zjištění vyšetřování tabáková firma Swedish Mach podala v květnu stížnost, že maltský podnikatel využil svých kontaktů s Dallim, aby se pro sebe získal peníze.

Podnikatel se pokusil upravit evropskou legislativu tak, aby byl zakázán export snusu, tento typ tabákového výrobku je povolen jen ve Švédsku.

Mezi firmou a podnikatelem nedošlo k žádné dohodě a také nebyly zaplaceny žádné peníze, uvedla komise. Nezjistila ani přímou účast eurokomisaře, který si ale podle komise musí uvědomovat vážnost podobných událostí. Dalli zjištění popírá jako nepodložená.

Dalliho nahradí viceprezident Evropské komise Maros Sefcovic do té doby, než bude dosazen nový komisař z Malty.

I když snus také vyvolává rakovinu pankreatu a ústní dutiny, je podle výzkumu Královské koleje lékařů stokrát bezpečnější než kouření. Proto sílí snahy za jeho legalizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám